Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon imenovanja

Novokmet započeo pregovore o vraćanju poreznog duga

domagoj novokmet
Goran Stanzl/PIXSELL
06.08.2012.
u 12:00

Važno je da smo se pomaknuli s mrtve točke i pokrenuli pregovore radi rješavanja duga te da HRT ne ode u stečaj, kaže Novokmet

Nedugo nakon što je Domagoj Novokmet izabran za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Porezna uprava suočila ga je s ogromnim problemom.

Objavila je listu poreznih dužnika na kojoj HRT drži neslavno drugo mjesto s ukupnim dugom od vrtoglavih 222,625.587 kuna. Više od njih dužna je samo tvrtka Tempo koja duguje više od 292 milijuna kuna.

Različita tumačenja

Istovremeno s radom na novoj kadrovskoj križaljci Novokmet je, doznajemo, započeo rješavati i problem ogromnog duga Hrvatske radiotelevizije. Započeo je prve pregovore s Poreznom upravom o saniranju poreznog duga.

– Važno je da smo se pomaknuli s mrtve točke i pokrenuli pregovore radi rješavanja duga. Nadam se da će pregovori završiti na zadovoljstvo obje strane jer je i država svjesna da nitko ne bi imao koristi ako se destabilizira HRT – rekao je Domagoj Novokmet dodajući kako je najvažnije da Hrvatska radiotelevizija ne ode u stečaj. Analizirajući samu strukturu poreznog duga očito je da je problem nastao zbog neplaćanja PDV-a jer je HRT po toj osnovi dužan 265,3 milijuna kuna, a ukupni dug je manji jer su, među ostalim, za 37,5 milijuna kuna preplatili doprinose za obavezna mirovinska i zdravstvena osiguranja.

Domagoj Novokmet objašnjava da je dug na osnovi PDV-a nastao još prije 2009. godine, da je za HRT sporan i da je taj postupak na Upravnom sudu koji još uvijek nije odlučio tko je u pravu – HRT ili Porezna uprava.

– Stoga se s Poreznom upravom pokušavamo dogovoriti za svojevrstan status quo dok Upravni sud ne donese presudu – kaže Domagoj Novokmet. Doznajemo da je ogroman dug za PDV nastao odjednom u jesen 2009. godine zbog različitog tumačenja Porezne uprave i Hrvatske radiotelevizije oko toga ima li HRT pravo na odbitak pretporeza.

Porezna uprava očito je presudila da HRT nema pravo na taj način “peglati” PDV pa im je razrezala porez za razdoblje od 2002. do 2008. godine. Novi v.d. ravnatelja HRT-a rekao nam je da ostale dugove uredno servisiraju.

– Za jedan drugi dug od 70 milijuna kuna već smo bili ušli u proces reprograma i do sada smo otplatili oko polovine tog iznosa – tvrdi Domagoj Novokmet.

Je li zapravo nezgodno što se kao v.d. ravnatelja, na poziciji na kojoj ćete biti najvjerojatnije samo do jeseni, upuštate u tako osjetljiv posao kao što su pregovori s Poreznom upravom, pitali smo čelnika Hrvatske radiotelevizije.

– Ne, važno je da smo za stolom, da razgovaramo. Nezgodna je bila situacija koja je vladala prije nego što smo započeli pregovore s Poreznom upravom – rekao je Novokmet.

Osim što imaju problema s Poreznom upravom, novo vodstvo Hrvatske radiotelevizije naslijedilo je i ogromne dugove prema dobavljačima i ostalim vjerovnicima. Prema podacima Poslovne Hrvatske HRT je 2011. zaključio s gubitkom od 26,8 milijuna kuna te 733 milijuna kratkoročnih obveza. Dobavljačima su bili dužni 195,4 milijuna kuna.

Samo dio problema

Stoga je porezni dug samo dio problema koji će novo vodstvo morati riješiti, a možda i najlakši.

– Iako imamo signale da će Porezna uprava biti blagonaklona prema našim molbama i da država neće dopustiti destabilizaciju HRT-a, ipak pomalo strepimo jer nam se čini da je Porezna uprava nervozna jer se boji da dug ne ode u zastaru – doznajemo na HRT-u.

Ključne riječi

Komentara 4

BO
bomba
13:01 06.08.2012.

Ovo je smiješno. On je VD i kao takav treba da vodi HRT do imenovanja glavnog. Sve mi je ovo sumnjivo ide on kao VD da odradi neke poslove i svi poslije njega mogu se samo znojiti ako se donesuu pogrešne odluke. Lijepo su iz HRT-a poručili da je sporni dug nastao tako što su oni računali na jedan način a porezna na drugi način. HRT se žalio upravnom sudu. Do rješavanja ovog problema tj pravomočne sudske odluke glupo je pregovarati sa poreznom upravom. Ako sud donese odluku da je HRT pogrešno izračunao onda se može dogovarati a ako kaže da je HRT bio u pravu automatski duga nema. VD je ipak onaj što će donijete ključne odluke a sama funkcija mu kaže da je privremeno na toj funciji i da pravi treba da dođe. Zanimljivo kako je u nas politika providna i kako se povijest ponavlja.

MT
mtintilinic
13:54 06.08.2012.

Ako HRT nema novaca, zašto su onda Nevenu Rendelli (a pretpostavljam i ostatak snimateljske ekipe) za potrebe snimanja "Boja turizma" smjestili u jedan od najskupljih hotela u Hvaru?

CA
cavecanem
16:20 06.08.2012.

lako njemu pregovarati o povratu duga, ionako će sve to nadoknaditi kroz povećanje pretplate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije