Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERSKI EKSTREMIZAM

Novo zaoštravanje međuvjerskog sukoba u Maleziji

svinjska glava
Reuters
27.01.2010.
u 14:36

Nakon napada na kršćanske crkve, u novom naletu vjerskih neprijateljstava u Maleziji oskvrnute su dvije džamije u kojima su ostavljene svinjske glave.

Nakon bacanja zapaljivih predmeta i boja u kršćanske crkve, bacanja zapaljivih predmeta i boce ruma u džamije i kamenovanja jednog hrama Sikha, ekstremisti svih vjera u Maleziji došli su do nove razine gadosti – muslimanima je upućena uistinu ozbiljna i teško oprostiva uvreda.

U dvije džamije, jednoj u predgrađu Kuala Lumpura i jednoj u obližnjoj oblasti, ostavljene su svinjske glave. Svinja je u islamskoj vjeri iznimno nečista životinja i svaki kontakt s njom je zabranjen, a ostavljanje svinjetine u džamiji izravna je "šaka u oko" i poticanje na otvoreni sukob (usporedivo s vršenjem nužde na oltaru u kršćanskoj crkvi).

Vjernici koji su u srijedu došli na jutarnju molitvu u džamiju Sri Sentosa u predgrađu malezijske prijestolnice bili su šokirani kad su na podu u plastičnoj vrećici našli dvije okrvavljene glave divljih veprova, izjavio je Zulkifli Mohamad, imam Sri Sentose. Dvije glave divljih svinja, životinja koje su česte u malezijskim šumama, nađene su i u džamiji Taman Dato Harun u obližnjoj pokrajini.

Vladini predstavnici osudili su incident i najavili da će krivce uloviti i primjereno kazniti. Nakon napada na kršćanske crkve u koje su ubačene zapaljive naprave, uhićeno je 15 muslimana, a nakon napada na džamije uhićena su još četvorica osumnjičenih. No dosadašnji napadi nisu nanosili veću štetu, a izravno i namjerno oskvrnjivanje tuđih vjerskih simbola moglo bi značiti kraj sloge u kojoj je natpolovična većina muslimana, uglavnom malajskog podrijetla, živjela sa svojim sugrađanima kineskog i indijskog podrijetla, budistima, kršćanima i hinduistima.

Nadamo se da će malezijske vlasti biti uspješne u lovu na ekstremiste svih vjera i spriječiti sukob do kojeg je nekome očito vrlo stalo da izbije. Sačuvati mir nije nimalo lak zadatak jer, kako kaže narodna poslovica, "što jedna budala razmrsi, sto pametnih ne može odmrsiti..."

Komentara 11

OB
-obrisani-
16:15 27.01.2010.

hmmmmmm.... pored toga što su problemi društva mnogobrojni, najveći problem koji ostavlja štetne posljedice po društvo i razlog je nereda, društvene uznemirenosti i nestabilnosti, je ateizam, ili kraće rečeno bezboštvo. Ova pojava je, ustvari, majka svih problema društva i njihov glavni uzrok... Prve i najvece posljedice koju će ateizam ostaviti u dušama pojedinca jeste zabrinutost, nedoumica, duševni nemir i nestabilnost...

DO
downunder
15:25 27.01.2010.

Jako važna vijest za Hrvatsku. Hvala lijepa novinaru što nas je obavjestio o svinjskoj glavi, ipak nama su draže kuhane nogice.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
17:02 27.01.2010.

Tko tebe kamenom, ti njega svinjskom glavom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije