Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri desetljeća reformi
Povratak na članak

'Novo kinesko čudo bit će još veće i još će više začuditi svijet'

Kineski BDP raste u prosjeku godišnje 9,5 posto u odnosu na globalni rast od 2,9 posto, pohvalio se predsjednik Xi Jinping

Komentari 36

Avatar nekakav
nekakav
07:41 19.12.2018.

između redaka je drug predsjednik poslao poruku svijetu da će nastaviti sa svojim rastom, u svim sferama. amerikanci mogu prijetiti, al kotač se kreće i bez njih, tih par kamenčića ne znači ništa, malo se začuje škripanje, al se ne staje. kina je tvornica, ima milijardu i pol ljudi, koji su sami za sebe iznimno veliki potrošači. a da bi zapad na svojim burzama vidio zelene brojke, on se mora širiti. doma se nema gdje širiti, pa treba kinu, indiju, rusiju. kako se te zemlje baš i ne daju, opiru se, zapad ima problem. koji nije riješio u ovih 10 godina tiskanja tisuća milijardi i upumpavanja silnog novca bez pokrića u financijske tokove. što sad napraviti može zapad? u kini postoje gradovi sa 4-5 mil stanovnika za koje nikad niste čuli. a prije 10 godina ili je tu bilo selo s par tisuća ljudi, ili tu ničeg nije bilo. kina je za svijet nova amerika, to je teško priznati amerikancima, ali je to tako. kineski planovi u vezi zaštite okoliša i pročišćavanja otpadnih voda su nešto radi čega najveće američke i njemačke tvrtke u tom sektoru sele proizvodnju u kinu, jer jedan grundfos u europi ne može više rasti, nema više kojeg konkurenta kupiti, severa je već kupio :) ... ali u kini, gdje se planira po 50 mlrd dolara godišnje pumpati u kanalizaciju, e tu se da dobro poživjeti. na ovaj ili onaj način, za 10 godina kina će biti broj jedan, bio svjetski rat ili ne. a američke igrice sa slobodnom plovidbom gdje god oni požele će uskoro igrati samo na ps4. ekonomska moć je najbitnija.

VL
SX
sudbina x
08:49 19.12.2018.

Afrika je spas za zapadnu alijansu ako već nije prekasno...

VL
DU
Deleted user
08:11 19.12.2018.

Nakon Rusije i Kina okrece ledja teskom komunizmu, ljevicarenju i avetima iz proslosti. Like it. Bravo za njih.

VL
Avatar nekakav
nekakav
17:49 19.12.2018.

pa kinezi su u dvi-tri godine potrošili više cementa, betona i čelika, nego amerika u cijelom 20. stoljeću. svaki tjedan nastane jedan novi kineski milijarder. progresija broja milijunaša u kini je službena tajna. problem zapada sa kinom je da kinez kad ode van prodaje kinesku robu i povećava proizvodnju u kini. nije kinez hrvat koji ode u njemačku slomiti kralježnicu za 400 eura više mjesečno nego doma. razlika u mentalitetu je strašna.

VL
SX
sudbina x
09:01 19.12.2018.

Kina ima modificirani komunizam ali kako im je narod desetljećima zlostavljala partija privikli su se na poniznost i pokornost pa rade kao crvi za šaku riže...Tehnologiju su kopiranjem tehnologije usvojili a po troškovima na radnu snagu su poput Afrike...Naravno daa im je teško konkurirati...Zamislite tamo udrugu tipa Vesne Teršelić, umjetnika Olivera Frljića ili Vukovarskog dogradolnačelnika Srđana Milakovića.....Možete? Siguran sam da ne...

VL
GR
gragakarlovac
13:04 19.12.2018.

ako se zapad povuce i prebaci proizvodnju negdje drugdje, ide kina u propast

VL
AA
aabbcc
12:48 19.12.2018.

Nekada brze a nekada sporije ali KP je uvijek isla naprijed i morate priznati gradila i izgradila sve drzave bivse Jugoslavije.__ Gdje su iste danas i koliko zaostale u razvoju za Kinom ?

VL
DI
Direkt
08:28 19.12.2018.

Kak sad pa to? Komunizam a uspješni!? Demokratska Hr ništa!? A da,nema lopova,desničara,uhljeba,subnora 91...

VL
NM
nemirno more
10:30 19.12.2018.

da po mišljenju"domoljuba"

VL
DU
Deleted user
10:24 19.12.2018.

po meni kina je moćna samo onoliko koliko joj dozvoli amerika,uostalom kao i svi. do prije samo trideset godina ta zemlja je proizvodila samo rižu,košare od slame,bambus,jeftino staklo i plastiku. i tada zapad liberalizira uvoz iz kine te im daje tehnologiju a oni za šaku riže štancaju zapadne proizvode u milijunskim količinama.vrijeme će pokazati koliko je sve to dobro za kinu,koja je,po onom kako se piše,zemlja kontrasta,od ekstremnog siromaštva do ekstremnih bogataša.

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
07:50 19.12.2018.

Kinezi bi trebali biti na zadnjem mjestu po razvoju, jer svi znamo da je na njihovom čelu komunistička partija, a komunizam donosi samo zlo.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.