Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROUČAVALI ISPITANIKE

Novo istraživanje otkrilo: Govor je mogući značajni način širenja virusa

Koronavirus u Japanu
Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
1/6
14.05.2020.
u 10:35

Ako se zaraznost COVID-19 razgovorom potvrdi to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija objavljena u srijedu koja ukazuje na vjerojatnu ulogu tih kapljica u širenju COVID-19.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi "ostanite zdravi" tijekom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji.

Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojali mikrokapljice.

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini znanstvenici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

"Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku desetke minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru", zaključili su znanstvenici.

Isti je tim u radu objavljenom u travnju u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost COVID-19 razgovorom potvrdi to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kiše i udahnete njegove mikrokapljice.

Komentara 8

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
11:01 14.05.2020.

Ma nemojte. Fenomenalno otkriće. Najbolje da prestanemo disati, govoriti, jesti, smijati se, plakati, vršiti nuždu, hodati izvan spavaće sobe, imati seksualne odnose, grliti se, rukovati, držati za ruke, maziti djecu, ... jer sve su to metode kojima se tzv. "virus" širi ne...? Kada ćete shvatiti da je sve ovo što nam rade samo korak do "Matrix-a", ionako su nam sve fizičke manifestacije ljudskosti koje sam gore nabrojao već proglasili nepoželjnima, još samo da nas stave u staklenu tubu, uspavaju i prikopčaju na generatore i možemo se svi nadati da će se pojaviti neki Neo i konačno bandi pokazati srednj prst. Osnovat ću stranku GOŠCVISUKK (Građani Organizirano Šalju Corona Virus i Stožer u Krasan Ku..c) i izlazim na izbore.

IB
iva.begovic
10:52 14.05.2020.

za svaki virus koji se širi aerosolom govor je značajn put prijenosa, istraživanje je provedeno da se to zorno predoči (kutija/osvjetljenje itd) ali inače taj put širenja je toliko logičan da nikakvo istraživanje u tom smislu nije potrebno. Common sense.. Ono što bi mene jako zanimalo to je da stručnjaci koji su građane odvraćali od nabave maski dok su iste bile 10 puta jeftinije, objasne zašto su to tada činili. U veljači je cijena pakiranja sa 50 kom kirurških maski u ljekarnama bila cca 50 kn tj kuna po maski. Sada je cijena 5-7 puta veća, a količine koje se mogu kupiti ograničene.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
10:59 14.05.2020.

Frapiran sam ovim otkrićem !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije