Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju M. Matešić

'Novinari su mi već govorili da sam 'bivša', a Lorencin me i dalje uvjeravao da je sve u redu'

Meri Matešić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
15.03.2014.
u 23:00

Bivša direktorica tvrdi da je smjena udarac na cijelu Hrvatsku turističku zajednicu.

Smijenjena direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić uspjela je u samo desetak dana u javnosti potpuno preokrenuti sliku o sebi; od nenametljive šefice HTZ-a postala je ‘direktorica koja se usprotivila moćnom konzultantskom lobiju, rijetki čelnik javne institucije koji se usudio stati kontra onih iznad sebe, osoba od integriteta’, kako su proteklih dana raspisali mediji. Odakle tolika snaga budućoj mami s rizičnom trudnoćom?

– Snagu crpim iz činjenice da sam u pravu. Zajedno sa suradnicima ostala sam osupnuta činjenicom da smo u drugom faznom izvješću strateškog marketing plana (SMPHT) dobili sistematizaciju. Sistematizaciju Glavnog ureda HTZ-a koju smo lani naručili, proveli u skladu s prijedlogom Horwath Consulting i uredno platili. Dodatno me ojačalo i to što sam nakon prvotnog otpora novoj reorganizaciji osjetila da imam podršku zaposlenika Glavnog ureda. Odakle se stvorila potreba ponovno provoditi sistematizaciju, koja bi HTZ svela na agenciju za smještaj i izlete a da se ni s kim iz HTZ-a o tome ne razgovara? Nisam željela niti se mogla pretvarati da ne vidim što se događa. Neusvajanje izvješća o radu udarac je ne samo na mene već i na sve zaposlenike HTZ-a koju su predanim radom pridonijeli najuspješnijoj turističkoj godini. Nije korektno da se zbog različitih pogleda na daljnji razvoj HTZ-a diskreditira profesionalnost cijelog ureda.

S ministrom ste bili na ti, odnosi su bili srdačni do prije nekoliko tjedana na sajmu u Münchenu. Kad ste shvatili da više nemate njegovu podršku?

Još u Berlinu, za vrijeme sajma ITB, uvjeravao me da imam njegovu podršku, dok su mi istovremeno novinari već govorili da sam smijenjena i da je to samo pitanje tehnike, trenutka sazivanja Turističkog vijeća. Odmah sam ga pitala o čemu se radi, a o njemu puno govori što je i tada odgovorio kako imam njegovu punu potporu.

Najglasnije su za vašu smjenu bili čelnici udruge agencija i hotelijera, a samo jedan član Vijeća je bio protiv.

Razumijem članove Vijeća, odlučili su sačuvati pozicije i to im ne mogu zamjeriti. Nisu svi heroji, a ministar je ipak ministar. Puno je lakše staviti se na stranu jačeg, a ne slabijeg.

Ministar tvrdi da vaš odlazak nema veze s konzultantima, već da Glavni ured nije bio dovoljno učinkovit, dinamičan, proaktivan...

Do jučer nismo od ministra dobili ni jednu jedinu primjedbu na rad Glavnog ureda. No, onog trena kad smo poslali primjedbe na fazno izvješće, koje se umjesto planom bavi sistematizacijom, komunikacija je postala otežana, nije mi se javljao na pozive i sl. Zakon nam, inače, uz promociju nalaže i brojne druge zadaće poput nadzora, poticanje razvoja nerazvijenih područja i potpore manifestacijama, kontrole naplate boravišne pristojbe i turističke članarine, čime se za nacionalne turističke zajednice drugih zemalja ne bave. A mi već tri godine čekamo promjene zakona koje će omogućiti HTZ-u da se bavi isključivo marketingom u svrhu promocije, pa neka javnost zaključi tko je zapravo neučinkovit.

HTZ navodno kasni s PPS konceptom, uvođenjem turističko-informacijskog sustava...

PPS koncept, odnosno projekt produženja sezone, dio je programa rada za 2014. i mi smo ga pokrenuli. Uvođenje TIS-a se planira od 2007., što dovoljno govori o opsežnosti projekta, a uspostava ovisi o nizu drugih institucija, među ostalim, i Ministarstva turizma. Elaborat projekta je pred završetkom, na tome se intenzivno radi i sve može biti spremno kako je i planirano za 2015.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prigovor je i da ste loše kadrovirali.

Moji najbliži suradnici su dugogodišnji djelatnici HTZ-a, koji su pokrenuli neke od najboljih projekata HTZ-a i promocije, a neki su bili i pomoćnici čak pet ministara hrvatskog turizma. Novozaposleni su izabrani putem javnog natječaja i kao najbolji kandidati selekcijskih postupaka profesionalne agencije.

Tvrdite da vam je ministar nudio da će Turističko vijeće prihvatiti vaš izvještaj o radu ako prvo date ostavku. On kaže da ste vi došli njemu s tom idejom. Tko se ogriješio o istinu?

Ja govorim istinu.

Je li Miroslav Dragičević, osnivač i suvlasnik hrvatskog Horwath Consultinga, uistinu jedna od najmoćnijih figura iz sjene u našem turizmu?

Mislim da moć onih u sjeni ovisi o onima na svjetlu.

U vašem mandatu dobio je izradu strateškog marketinškog plana...

Da, na javni natječaj pristigle su samo tri ponude iako smo obavijest o natječaju razaslali u pet zemalja EU. Suradnja je bila korektna dok im nismo vratili spomenuto fazno izvješće. Natezanje oko rokova počelo je još lani u listopadu, a HTZ je urgirao da se SMPHT završi u najkraćem roku.

Prinova stiže za sedam mjeseci, što dalje?

Sretna sam što ću postati majka. Zbog golemog stresa kojem sam bila izložena zadnjih tjedana morala sam na bolovanje kako ne bih ugrozila život svog djeteta. Svakako ću se vratiti na posao s kojeg sam nečasno i nekorektno smijenjena.

>>Matešić: Sve je počelo kad sam pokazala zube...

>>'Smjenom Matešić želi se ovladati proračunom HTZ-a preko konzultanata'

Komentara 13

KA
kafka
08:04 16.03.2014.

Izgleda solidna - osoba sa svojim stavom - i to joj je izgleda mana u nemoraloj politici. .

LE
LeonardS
07:04 16.03.2014.

Ministar je dijete IDS-a pa vas takvi postupci nisu trebali iznenaditi, bitno je da se on osigurao isto kao onaj prije, da se usprotivio pa da njegov šef nebude na listi za EU to bi bilo kao da je sahranio sebe i sve svoje oko sebe, a to nije mogao i tu se pokazala transparentnost IDS-a

SA
samazg
11:38 16.03.2014.

Ode još jedna nepodobna: po kratkom postupku, uz malo montirane priče, uz medije koji vjerno rade svoj posao... Nećeš ti neposluh... Tako nam je kako nam je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije