Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novinari opet nisu mogli ući na suđenje Bandiću

Točnije, od njih pet-šest, može ući samo jedan jer se rasprave održavaju u sindikalnoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda
24. veljače 2021. u 21:00 4 komentara 1212 prikaza
Zagreb: Otvorenje izložbe slika i crteža mlade autorice Adriane Kajić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Sudske su rasprave javne. Osim kada se sudi Milanu Bandiću, na čijem suđenju javnost odnosno novinari iz rasprave u raspravu, zbog epidemioloških mjera, teško mogu nazočiti.

Southampton v Everton - Premier League - St Mary's Stadium ISTE REAKCIJE I kad političara isključe iz ‘igre’, iskreno se čudi: Pa ne radim ništa što ne rade drugi/kolege

Pa se tako već treći-četvrti put događa da novinari koji se pojave na sudu kako bi nazočili raspravi, u sudnicu uglavnom ne mogu ući.

Točnije, od njih pet-šest, može ući samo jedan jer se rasprave održavaju u sindikalnoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda, u kojoj uz poštivanje epidemioloških mjera može biti najviše 25 ljudi.

Tako barem tvrdi Nacionalni stožer Civilne zaštite, iako Ministarstvo pravosuđa i uprave ima stav da se odredba o 25 osoba u zatvorenim prostorima ne odnosi na sudove. Usput budi rečeno, kada se taj problem na suđenju Bandiću prije dva-tri mjeseca prvi put pojavio, Krunoslav Capak obećao je da će se napraviti smjernice za sudove. Koje do danas nisu napravljene. Probleme s velikim suđenjima i strogim poštivanjem epidemioloških mjera, zagrebački Županijski sud pokušao je riješiti  premještanjem u tzv. Kockicu.

JE LI OVO MOGUĆE? VIDEO, FOTO Iako će danas u Zagrebu biti 17 stupnjeva, Bandić na Cmroku i dalje radi snijeg

No rasprave se tamo mogu održavati samo četvrtkom i petkom, dok je suđenje Bandiću unaprijed zakazano za neke druge dane. Sa zagrebačkog Županijskog suda obećavaju da će se taj problem uskoro riješiti jer će se novinarima omogućiti da rasprave prate na daljinu, videovezom.

Što bi bilo logično, tim više što je već koriste i drugi, puno manji sudovi, poput Općinskog suda u Virovitici.

 

Alarmantni nalaz inspektorata: Čak svako drugo maslinovo ulje je lažno!

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice