Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna

Novinari Glasa Istre bojkotiraju izjašnjavanje o novom uredniku

glas istre
Duško Marušić/PIXSELL
04.05.2010.
u 09:22

- Na ovaj čin odlučili smo se zbog toga što je novi nakladnik jedinog istarskog dnevnika Glasa Istre od prvog dana kršio procedure, zakone i pravila koji reguliraju radni i profesionalni status zaposlenih u redakciji - tvrde novinari.

Većina članova podružnica Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva Glasa Istre u ponedjeljak navečer je na zajedničkom sastanku u redakciji odlučila bojkotirati poziv uprave Glasa Istre novine d.o.o. o izjašnjavanju o predloženom novom glavnom uredniku Ranku Borovečkom koje je predviđeno za danas i sutra.

- Na ovaj čin odlučili smo se zbog toga što je novi nakladnik jedinog istarskog dnevnika Glasa Istre od prvog dana kršio procedure, zakone i pravila koji reguliraju radni i profesionalni status zaposlenih u redakciji te naš bojkot nema veze sa samom predloženom osobom. Imenovanje osobe izvan redakcije za novog glavnog urednika ocjenjujemo kao krajnji potez uprave u pokušaju zastrašivanja i discipliniranja novinara. Uprava prethodno o svojoj odluci nije obavijestila, a kamoli obrazložila svoju odluku redakciji, čime je iskazala podcjenjivački odnos prema vlastitim djelatnicama, zaključeno je na sastanku - stoji u priopćenju sindikata i HND-a Glasa Istre.

- Dosadašnja je uprava odgovorna za poslovnu propast tvrtke Glas Istre d.o.o., a za što nije odgovarala, štoviše, i dalje vodi tvrtku, a odgovornost i posljedice priznatih 110 milijuna kuna duga prebacuje na zaposlene. U tom smislu jednostranom i prethodno neobrazloženom odlukom o izboru novog glavnog urednika uprava prebacuje odgovornost na redakciju, a amnestira sebe za besramno poslovanje u kojem su novina i svi njeni djelatnici tajno založeni i iskorišteni za uske privatne interese većinskih vlasnika i uprave.

Nakladnik je u prethodna dva mjeseca pod izlikom štednje i saniranja enormnih dugova smanjio do 40 posto plaće novinara i uveo niz drugih restrikcija koje otežavaju normalan rad i profesionalni dignitet novinarskom poslu, otkazao suradnju honorarnim suradnicima, nije produžio ugovore na određeno vrijeme novinarima, redaktorima i fotoreporterima, a istovremeno namjerava zaposliti novog glavnog urednika - tvrdi sindikat i podružnica HND-a u dopisu poslanom medijima. 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:02 10.05.2010.

Glas Istre je godinama bio glas--IDS i da su više pisali o kriminalu u istri i o problemima malog ćovjeka i istarskog ćovjeka ovo šta im se dešava danas im se nebi dešavalo,ova ekipa koja danas kuka je izbacila na cestu svoje kolege koje su se dirnuli i usidili pisati o kriminalu u Istri!

ST
standup
14:23 05.07.2010.

Kafic´-giornalisti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije