Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novinari: Facebook nam treba! Uprava: Gotovo 1000 ih se igralo!

HRT nije jedina medijska kuća koja je uvela djelomičnu blokadu pristupa društvenim mrežama: već nekoliko mjeseci tu poslovnu odluku provodi i EPH
10. ožujka 2011. u 23:17 122 komentara 11 prikaza
\'20.11.2009., Zagreb, Hrvatska - Hrvatska radio televizija, uoci sastanka programskog vijeca HTV-a zaposlenici te vijece ogranka HND-a pri HTV-u iskazali su nezadovoljstvo nastalim problemima na HTV-
Foto: Robert Anić/PIXSELL

"Nabrajati razloge protivljenja odluci uprave HRT-a da djelatnicima, posebice novinarima, onemogući pristup društvenim mrežama, ponajprije Facebooku, Twitteru ili Linkedinu, značilo bi vrijeđati zdrav razum, i samih djelatnika (novinara) i uprave. Stoga pozivamo upravu HRT-a, tj. glavnog ravnatelja Josipa Popovca, da odluku nad kojom se medijski (i ostali) svijet smije i zgraža ili nas pak uspoređuje s Libijom i Kinom, odmah povuče" – kaže se u najnovijem pismu privremenom glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu, koje je uime sindikata prisavskih novinara potpisala Sanja Šegedin-Mirovsky.

Nakon nedavnog pisma pobunjenog novinara HTV-a Ilije Jandrića, koji se Popovcu vrlo ironično javno obratio na Facebooku (dan poslije donošenja "kobne" odluke), to je već druga reakcija koja je aktualnu privremenu upravu HRT-a, doznajemo, zgrozila.

Nepismeni novinari

Ponajprije ih zabrinjava razina pismenosti autora, ali i javno priznanje njihovih novinara da do informacija dolaze na društvenim mrežama, a ne izravno. Zabrinjava ih, kažu nam, nedostatak radne discipline – jer ako im se "trećina zaposlenih" (a prisavski ih mastodont ima gotovo 3,5 tisuća) "za radnog vremena dopisuje na Facebooku i igra tetris, i to na javni račun, onda je to velik problem". Do te procjene došli su nakon "štih-probe" informatičke službe prema nalogu J. Popovca, koji je zapazio da većina na svojim monitorima ima otvoren Facebook ili online igrice. Time uprava HRT-a argumentira odluku od koje očito ne kani odstupiti.

Po vijest na Face?

Društvene će mreže i dalje biti dopuštene svima kojima je to potrebno za posao pa se popisi svaki dan ažuriraju. No u Jandrićevu ih je slučaju najviše iznenadilo to što on javno priznaje kako je ujutro pio kavu i s Facebooka doznao da je pred Sanaderovom kućom već ekipa konkurentske televizije, RTL-a! Stoga se njegovi nadređeni pitaju ne bi li novinari HRT-a trebali proizvoditi "svoje vijesti", a ne raditi priloge na osnovi tuđih te se pitaju što onda novinari i urednici javne televizije zapravo rade.

Od Agrokora do Ustavnog suda i EPH

No, HRT nije prva medijska kuća koja je posegnula za tom očito vrlo nepopularnom mjerom. Uz mnoštvo privatnih tvrtki, pa čak i velikog Agrokora, pristup društvenim mrežama radi povećanja produktivnosti svojih zaposlenih blokirali su već prije njih primjerice, HAC, zagrebačko Poglavarstvo, ZG-holding, Ustavni sud i Ministarstvo pravosuđa, ali djelomično i EPH.

Ako treba, i štrajkom do povratka

Ako treba, i štrajkom do povratka ugleda Informativnog programa

“Informativni program HTV-a proživljava najveću krizu profesije i upravljanja. Pad profesionalnosti očituje se i u padu gledanosti. Krajnje je vrijeme za povratak ugleda HTV-a”, piše u podužoj “Inicijativi” ogranka HND-a pri HTV-u koja je do jučer imala već 177 potpisnika.

Rečeno je to na tribini “Javno o jav(d)noj televiziji”, prvoj u seriji takvih, kojoj se u Novinarskom domu u Zagrebu odazvalo (samo) pedesetak novinara HTV-a i njihovih gostiju. Bilo je tu žustrih riječi na račun privremenog vodstva kuće i Informativnog programa, žestokih kritika pa čak i poziva na štrajk, a sve to, tvrde, s ciljem povratka ugleda Hrvatske televizije i njezina IP-a.

Facebook na HRT-u3430 zaposlenih djelatn

Facebook na HRT-u
3430
zaposlenih djelatnika ima ukupno na HRT-u (zaključno s veljačom)

700 korisnika Facebooka bilo je ulogirano prvog dana informatičke provjere na HRT-u

40 dopuštenja pristupa društvenim mrežama bilo je odmah vraćeno

80 korisnika Facebooka i ostalih društvenih mreža na jučerašnji dan na HRT-u

Nikola Bonačić Krešić peti član N

Nikola Bonačić Krešić peti član Nadzornog odbora HRT-a

Na Prisavlju je završen izbor za petog člana Nadzornog odbora HRT-a, koji prema novom zakonu dolazi iz redova zaposlenika. To je Nikola Bonačić Krešić, djelatnik Tehnike HTV-a, koji je dobio gotovo 50 posto glasova. On će se pridružiti Silviji Luks Kalogjera kao predsjednici te Željku Čaglju, Anti Žigmanu i Orsatu Miljeniću, koje je Sabor već potvrdio.

Konstituirajuća sjednica novoga Programskog vijeća HRT-a očekuje se idući tjedan. Potom valja donijeti Statut HRT-a da bi se on mogao uputiti u Sabor, pa  tek onda kreće natječaj za izbor novog predsjednika uprave HRT-a.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Goblin01:

  Stankoviću, sine srbine, žalosna ti domovina...

 • ja sam gladan:

  Ovima gore na slici \"nazovi novinarima\" treba čube zatvoriti sa klamericama, ili još bolje sa šušterskom iglom.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  A hoće li ovi \"novinari\" tražit ukidanje HTV pretplate i zalagati za tržišno poslovanje...il buju se i dalje zabavljali na Facebooku, Twitteru i sličnom ??? PS: Hoće li slučajno tražiti i smanjenje svojih nezasluženih i iznimno visokih plaća?