Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skinuti s mreže

Novinari: Facebook nam treba! Uprava: Gotovo 1000 ih se igralo!

\'20.11.2009., Zagreb, Hrvatska - Hrvatska radio televizija, uoci sastanka programskog vijeca HTV-a zaposlenici te vijece ogranka HND-a pri HTV-u iskazali su nezadovoljstvo nastalim problemima na HTV-
Robert Anić/PIXSELL
10.03.2011.
u 23:17

HRT nije jedina medijska kuća koja je uvela djelomičnu blokadu pristupa društvenim mrežama: već nekoliko mjeseci tu poslovnu odluku provodi i EPH

"Nabrajati razloge protivljenja odluci uprave HRT-a da djelatnicima, posebice novinarima, onemogući pristup društvenim mrežama, ponajprije Facebooku, Twitteru ili Linkedinu, značilo bi vrijeđati zdrav razum, i samih djelatnika (novinara) i uprave. Stoga pozivamo upravu HRT-a, tj. glavnog ravnatelja Josipa Popovca, da odluku nad kojom se medijski (i ostali) svijet smije i zgraža ili nas pak uspoređuje s Libijom i Kinom, odmah povuče" – kaže se u najnovijem pismu privremenom glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu, koje je uime sindikata prisavskih novinara potpisala Sanja Šegedin-Mirovsky.

Nakon nedavnog pisma pobunjenog novinara HTV-a Ilije Jandrića, koji se Popovcu vrlo ironično javno obratio na Facebooku (dan poslije donošenja "kobne" odluke), to je već druga reakcija koja je aktualnu privremenu upravu HRT-a, doznajemo, zgrozila.

Nepismeni novinari

Ponajprije ih zabrinjava razina pismenosti autora, ali i javno priznanje njihovih novinara da do informacija dolaze na društvenim mrežama, a ne izravno. Zabrinjava ih, kažu nam, nedostatak radne discipline – jer ako im se "trećina zaposlenih" (a prisavski ih mastodont ima gotovo 3,5 tisuća) "za radnog vremena dopisuje na Facebooku i igra tetris, i to na javni račun, onda je to velik problem". Do te procjene došli su nakon "štih-probe" informatičke službe prema nalogu J. Popovca, koji je zapazio da većina na svojim monitorima ima otvoren Facebook ili online igrice. Time uprava HRT-a argumentira odluku od koje očito ne kani odstupiti.

Po vijest na Face?

Društvene će mreže i dalje biti dopuštene svima kojima je to potrebno za posao pa se popisi svaki dan ažuriraju. No u Jandrićevu ih je slučaju najviše iznenadilo to što on javno priznaje kako je ujutro pio kavu i s Facebooka doznao da je pred Sanaderovom kućom već ekipa konkurentske televizije, RTL-a! Stoga se njegovi nadređeni pitaju ne bi li novinari HRT-a trebali proizvoditi "svoje vijesti", a ne raditi priloge na osnovi tuđih te se pitaju što onda novinari i urednici javne televizije zapravo rade.

Od Agrokora do Ustavnog suda i EPH

No, HRT nije prva medijska kuća koja je posegnula za tom očito vrlo nepopularnom mjerom. Uz mnoštvo privatnih tvrtki, pa čak i velikog Agrokora, pristup društvenim mrežama radi povećanja produktivnosti svojih zaposlenih blokirali su već prije njih primjerice, HAC, zagrebačko Poglavarstvo, ZG-holding, Ustavni sud i Ministarstvo pravosuđa, ali djelomično i EPH.

Komentara 122

GO
Goblin01
23:36 10.03.2011.

Stankoviću, sine srbine, žalosna ti domovina...

JS
ja sam gladan
23:39 10.03.2011.

Ovima gore na slici \"nazovi novinarima\" treba čube zatvoriti sa klamericama, ili još bolje sa šušterskom iglom.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:32 10.03.2011.

A hoće li ovi \"novinari\" tražit ukidanje HTV pretplate i zalagati za tržišno poslovanje...il buju se i dalje zabavljali na Facebooku, Twitteru i sličnom ??? PS: Hoće li slučajno tražiti i smanjenje svojih nezasluženih i iznimno visokih plaća?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije