Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE MONSTRUMU Sud je danas saslušao dio snimljenog svjedočenja Elisabeth Fritzl

Novinari će moći nazočiti suđenju Josefu Fritzlu

17.03.2009.
u 11:19

Novinari će napokon moći nazočiti suđenju Josefu Fritzlu, nakon što dva dana nisu imali pristup u sudnicu. Objavljeno je to na konferenciji za medije na kojoj su novinari izviješteni o današnjem danu suđenja, no informacije su ponovno šture. Franz Cutka, glasnogovornik tužiteljstva, izvijestio je da je Josef Fritzl "pažljivo pratio suđenje". Cijela snimka Elisabethina svjedočenja trebala bi biti puštena danas, ali u dijelovima.

Josef Fritzl napokon je danas pokazao javnosti svoje lice koje je dosad skrivao plavom mapom. Iako se danas na sudu pojavio ponovno zaklanjajući lice, na povratku s ručka nije uspio sakriti lice pa je jedina agencija koja smije fotografirati u sudnici objavila njegove fotografije.
Pored objavljene fotografije na kojoj je lice Josefa Fritzla jedne su austrijske novine objavile naslov "Lice zla".

Sud i porota danas preslušavaju dijelove od 11-satnoga snimljenog svjedočenja Elisabeth Fritzl, zbog kojeg je današnje suđenje održano u potpunosti iza zatvorenih vrata. Novinari nisu mogli doznati niti kako je Josef Fritzl reagirao na svjedočenje kćeri koju je nebrojeno puta, pretpostavlja se oko 3000 puta, silovao, često pred djecom koju je rodila.

Fritzl plavom mapom razljutio novinare

Fritzl priznao silovanje i incest, ali ne i ubojstvo

Galerija: Počelo suđenje Josephu Fritzlu

Josef Fritzl danas se drugi put pojavio na Zemaljskom sudu u Austriji, a baš kao i jučer lice je zaklanjao plavom mapom, skrivajući se od fotografa, čime ih je posebno naljutio. S novinarima ponovno nije komunicirao.

Prvog dana suđenja austrijski monstrum priznao je da je "djelomično kriv" za silovanje i incest, ali je odbio priznati robovlasništvo i krivnju za ubojstvo djeteta koje je rodila Elisabeth, koju je u zatočeništvu držao 24 godine.

Elisabeth je u svojem svjedočenju, nagađa se, ispričala sve o svom životu tijekom 24 godine zatočeništva, silovanju i maltretiranju kojem je bila izložena. Josef Fritzl često je u podrum donosio pornografske filmove i Elisabeth prisiljavao da s njim glumi neke prizore iz njih. Elisabeth je nerijetko imala i ozljede od prevelikih seksualnih igračaka koje je njezin otac koristio.

Suđenje Josefu Fritzlu danas prati daleko manje novinara nego što ih je bilo jučer, a razlog najvjerojatnije leži u tome da su informacije koje dobivaju vrlo šture, prenosi Sky News. Austrijske novine, navodno, morale bi štititi privatnost cijele obitelji, pa i optuženog Josefa Fritzla.
Apsurdno, ne bi smjeli objavljivati njegovo puno ime i prezime, pa je on često u novinama tek Josef F. Kazna za objavljivanje trebala bi biti šest mjeseci zatvora.

Rudolf Mayer, Fritzlov branitelj, novinarima je rekao da je u priči sve jasno, a samo je "pitanje vjerujete li Elisabeth ili ne".
- Ako vjerujemo Elisabeth, onda je samo pitanje što će ona još dodati, jer ostalo je u ovom slučaju sasvim jasno.

Za vrijeme uvodne riječi tužiteljice Christiane Burkeheiser, Fritzl jučer, navodno, nije pokazivao nikakve znakove pokajanja, čak ni u trenutku kad se tužiteljica nagnula prema njemu i upitala ga: "Kako ste to mogli učiniti vlastitom djetetu?"

Christiane Burkeheiser poroti je iznijela detalje Elizabethina života u podrumu, te opisala svoja dva posjeta sobici od 18 četvornih metara, te porotnicima naglasila: "To je soba veličine porotničkog odjeljka u kojem sjedite."

Suđenje će trajati samo tjedan dana, a presudu će sud donijeti u petak, ili možda već u četvrtak, s obzirom na to da svjedoci neće svjedočiti uživo, odnosno neće se pojavljivati na sudu. Porotnici će, pak, slušati samo po dva sata svjedočenja odjednom jer se očekuje da će priče svjedoka, Elizabeth i djece, biti vrlo potresne.

Osim toga, porotnika je zasad 12, ali samo njih osam sluša svjedočenja, dok su četvorica pričuvni, u slučaju da se dogodi da netko od izabranih ne bude mogao podnijeti svjedočenja.

Ispred suda i danas su prosvjednici koji zahtijevaju najstrožu kaznu za Josefa Fritzla, ali i upozoravaju na nemar austrijskih vlasti, ističući da se ne vodi dovoljno brige da se zaštite najslabiji, odnosno djeca. (NaM)


Josefu Fritzlu ponuđena psihološka pomoć

Erich Huber-Gunstofer, zamjenik ravnatelja zatvora u kojem se nalazi Josef Fritzl, izjavio je da je njegovu "najslavnijem zatvoreniku" ponuđena psihološka pomoć kako bi se mogao nositi s teretom suđenja.


Mučno svjedočenje Elisabeth Fritzl

Sudski službenici izjavili su da je snimljeno svjedočenje Elisabeth Fritzl svako malo prekidano da bi se porotnici i suci oporavili od nevjerojatno mučnog svjedočenja.

Osim Elisabeth jedino je njezin brat Harald pristao svjedočiti, a i njegovo je svjedočenje snimljeno i porotnicima će biti pušteno na sudu.
Preostalih deset članova obitelji, majka i djeca koju su Josefu rodile Elisabeth i njezina majka odbili su svjedočiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije