Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO ŽINIĆ

Novi župan dogovorio se s bivšim županičinim savjetnicima

Ivo Žinić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
05.12.2014.
u 17:57

Za proračun će glasati Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a, Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU) i Dubravko Obadić (HSLS)

HDZ-ov župan Ivo Žinić formirao je većinu u Skupštini, potrebnu za donošenje Proračuna, a pomoći će mu i pet bivših županičinih savjetnika. Za proračun će glasati Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a, Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU) i Dubravko Obadić (HSLS).  

– Nema protuusluga, postoji suradnja, osnovan je klub vijećnika koji nas želi podržati – rekao je Žinić koji kazuje kako nije bilo “kupnje” iako ispada da će neki ipak biti nagrađeni za to. Naime, potpredsjedničko mjesto Skupštine, namijenjeno oporbi, moglo bi pripasti Emilu Franjeviću, s kojim je dogovorena suradnja, pa takoreći nije član oporbe. Identičan manevar napravila je i Marina Lovrić Merzel kada je na drugo potpredsjedničko mjesto u Skupštini, namijenjeno oporbi, izabrala Sabinu Ferderber, i to u trenutku kad je ona već prešla iz HDZ-ova bloka na njezinu stranu i omogućila joj većinu.

Kako doznajemo, Milivoj Tičarić i Vlado Đaković ostali su i u novom sastavu Nadzornog odbora Razvojne agencije SIMORA čime im se i dalje osiguravaju naknade, koje im je ranije osigurala županica Lovrić Merzel. Ostala tri člana su smijenjena i zamijenjena članovima HDZ-ove koalicije. Jedan od vijećnika, koji će glasati za proračun HDZ-ova župana, je i Milivoj Tičarić, koji se izrijekom spominje u optužnom prijedlogu USKOK-a protiv bivše županice. Naime, USKOK županicu tereti i da je naložila da se iz županijskog proračuna plati trošak domjenka za koalicijskog partnera Demokratsku stranku umirovljenika u ožujku 2010. od oko 5000 kuna, kao i trošak privatnog ručka u rujnu 2012. godine za stranačkog kolegu Milivoja Tičarića od 900 kuna. Sada takve bivše savjetnike očito i nova vlast nagrađuje naknadama, a kako stvari stoje možda im plati i neisplaćene savjetničke naknade.  

Naime, dožupan Zdenko Vahovec, koji je mijenjao bivšu županicu dok je bila u pritvoru, nije isplaćivao naknade. Savjetnici sada sudskim putem traže 40.000 kuna - osam neisplaćenih naknada do ukidanja Savjeta u studenom.

– Nas 13 putem odvjetnika traži uplatu i ponudili smo nagodbu županiji. Župan je shvatio da ćemo sigurno dobiti sudski spor, pa nam je odlučio isplatiti sve zaostale naknade, a mi bi oprostili kamate, rekao nam je Milivoj Tičarić. No, upitno je bi li dobili sudski spor. Naime, pravnici s kojima smo razgovarali smatraju da bi oni trebali dokazati kako su uistinu nekoga “savjetovali”.

– Obzirom je županica bila u pritvoru, a dožupan nije koristio usluge Savjeta pitanje je treba li im isplatiti naknade za nešto što nisu odradili, ili pak i oni time potvrđuju da im je naknada isplaćivana samo zato jer su formalno bili članovi Savjeta, a ne zato što su nešto trebali i raditi, kazuje pravnik.

Komentara 10

NI
nikolicaprikolica
11:49 07.12.2014.

Čitam uvijek komentare i ne mogu vjerovati koliko su primitivni. Da nitko nikad ne spominje da su to naši novci! Oni te novce nisu zaradili na tržištu, dobili su ih, dobili su ih od nas, a za što? Za što su Tičarić i Mladenpvić zadužili građane ove županije, osim što je Tičarić još na grbaču građana i Siska, i kutine i Novske i Gline zaposlio cijelu obitelj? Za što je Mladenović zadužio ovu županiju osim što je uredno dobivao i dobiva plaću, a ne pojavljuje se na poslu? Koji su rezultati rada savjetnika za boljitak građana ove županije da zaslužuju ikakve pare? Gdje su rezultati? To je naš novac i auto koji voze smo im m i dali i olovku kojom pišu smo im mi dali. Žiniću, ne boj se izbora, riješi se ovakvih proletera.

DU
Deleted user
08:52 08.12.2014.

Prosudbu o opravdanosti zahtjeva za isplatu koji postavljaju bivši savjetnici SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel župan Ivo Žinić treba prepustiti Sudu. Opće je pravilo da ako neka usluga ili roba nije isporučena, bez obzira što je naručena, a u ovom slučaju je dokazivo da županičini savjetnici nisu davali nikakvu uslugu, onda je izvjesno da bi Sud donio presudu da županija nije u obvezi bivše savjetnike isplatiti. U slučaju da Sud i presudi u korist bivših savjetnika župan Ivo Žinić ne bi snosio nikakvu političku, a niti materijalnu odgovornost jer dugovanje nije nastalo za njegovog županovanja. Naravno, ostao bi trošak suda i trošak odvjetnika koji bi snosila županija odnosno mi porezni obveznici, ali u tom slučaju ne bi bilo prizvuka o nemoralnom političkom pogodovanju. Da sam na mjestu župana Ive Žinića ja bih odluku prepustio Sudu i iskoristio bih sve pravne mogućnosti prigovora i žalbi do najviših sudskih instanci i uostalom pokrenuo bih tužbu protiv svih bivših savjetnika jer su uzimali novac za nešto što nisu radili, dakle uzimali su ga protuzakonito. Ovako sve ostaje visiti u zraku.

19
1995josip
22:40 05.12.2014.

Nisu svi ostali vjerni bivšoj naj bogatijoj sdp županici , neki ljudi razmišljaju glavom a ne guzicom , uštedjeli su 3 000 000 kuna , jer toliko bi koštali još jedni izbori ! Sada se mar111 , karlo 1961 ili1 ili baniček grize za guzicu od muke , jer tek sada budu ispali svi kosturi iz ormara kada HDZ revizori uđu u sve županijske firme kojima su kokošarili Marinini ljubimci . Sada treba izmjeriti svaku cestu koju su radili , da se vidi jeli debljina ceste 10 ili 5 cm . Tako su oni kokošarili , bude još puno savjetnika i direktora završilo u Remetincu , nije sve Marina pojela i popila . Toga se i Marina bojala , zar nije tako Ivica ili baniček .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije