Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA ILI PRAVNA ODLUKA

Novi Zeland trpi kritike svijeta zbog kontroverzne odluke: Dopustili izručenje svog državljanina Kini

Peking: Premijerka Novog Zelanda Jacindu Ardern stigla u službeni posjet Kini
Rao Aimin
22.04.2022.
u 14:06

Parlamentarni zastupnici diljem svijeta šalju apele premijerki Arden da poništi odluku koja bi mogla postaviti opasan presedan u vanjskim odnosima s Kinom.

Novi Zeland se našao pod povećalom javnosti nakon donošenja kontroverzne odluke da izruče vlastitog državljanina u Kinu, gdje ga se sumnjiči za ubojstvo. Ovo rješenje poništilo je prošlu odluku suda, a temelji se na obećanju Kineske vlade da će optuženome biti omogućeno pravedno suđenje

Radi se o slučaju iz 2009. u kojemu je Kyung Yup Kim optužen za ubojstvo Peiyun Chen za vrijeme posjeta Šangaju. Kim poriče optužbe, no dokazi protiv njega su znatni- 9 uzoraka krvi za koje Kina tvrdi da pripadaju Chen pronađeno u njegovom stanu, izjava Kimova poznanika da ga je Kim kontaktirao u uznemirenom stanju te mu rekao da misli da je ubio prostitutku, te izjavu Kimove djevojke da je materijal u kojem je nađeno tijelo ubijene djevojke sličan nečemu što je Kim imao u svom stanu. 

Novi Zeland je zahtjev za izručenje zaprimio još u svibnju 2011., a tadašnja ministrica pravosuđa 2015. je odlučila zahtjev ispuniti. Godinu dana kasnije preporučeno je da se ovlasti za donošenje odluka o izručenju prebace na pravosudni sustav, pošto se na ministre u ovim situacijama može stvarati politički pritisak. Nakon žalbi Kimovog odvjetničkog tima, odluka je poništena 2019. zbog rizika od mučenja i nepravednog suđenja. 

Dr. Tony Ellis, Kimov glavni odvjetnik, za Guardian je izjavio da je mučenje dio kineskog pravosudnog sustava, a uvjeravanja o pravednom suđenju za Kima "ne vrijede papira na kojemu su napisana". Također navodi kako će poslati žalbu UN-ovom vijeću za ljudska prava, a ako bude potrebno pozvat će se na zdravstveno stanje optuženog kojem su dijagnosticirani depresija, mali tumor na mozgu te problemi s jetrom i bubrezima.

Godinu dana traju rasprave o tome utječe li trgovinska ovisnost Novog Zelanda o Kini na političke odluke, što vlada Novog Zelanda oštro poriče. Prema podacima iz 2019., iz Kine uvoze 13 milijardi dolara elektronike, odjeće i namještaja godišnje, dok izvoze čak 20 milijardi dolara uglavnom prehrambenih proizvoda. Kina je daleko najveći trgovinski partner Novog Zelanda, kupujući čak 32 posto njihovog ukupnog izvoza. 

Legislatori i članovi parlamenata diljem svijeta apeliraju na premijerku Novog Zelanda Jacindu Arden te ministra pravosuđa Krisa Faafoia da povuku odluku o izručenju, u strahu da će ovaj slučaj postaviti opasan presedan u odnosima s Kinom. Iz udruge Human Rights Watch China odluku su nazvali "nesvjesnom stvarnosti",a jedan od njihovih Novozelanđanskih članova, Simon O'Connor, smatra kako će, ako stvarno izruči Kima, Novi Zeland time odstupiti od svojih saveznika

Ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta u sudskom je dokumentu izjavila kako će ovo biti probni slučaj za Kinu pod budnim okom javnosti. Konačna odluka o sudbini Kyung Yup Kima u rukama je ministra Faafoia, koji još nije komentirao situaciju. O'Connor poručuje kako ova odluka šalje neugodnu poruku kineskoj dijaspori, "Kina do vas može doći bilo gdje na svijetu".

Komentara 2

Avatar raco
raco
15:42 22.04.2022.

pa što sprječava Novi Zeland da mu sam sudi, njihov državljanin je počinio ubojstvo, to je čisto načelo aktivnog personaliteta.

GL
gledamanevidim
23:40 22.04.2022.

raco ili si sam sebi dao plus ili te je procitao neko iz tvoje branse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije