Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 12 godina zatvora

Novi zakon u Filipinima – komentarom na fejsu do zatvora

Facebook
Reuters/PIXSELL
03.10.2012.
u 08:18

Zakon kao zločin klasificira i objavljivanje uvredljivih komentara na Facebooku i Twitteru

Novi zakon protiv internetskih zločina u Filipinima izazvao je burne reakcije tamošnje internetske zajednice, ali i organizacija za zaštitu ljudskih prava koje strahuju od cenzure, piše BBC. Riječ je o zakonu koji kao zločin klasificira i propisuje maksimalnu zatvorsku kaznu od 12 godina za cyberseks, dječju pornografiju, krađu identiteta, ali i objavljivanje uvredljivih komentara na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. Zakon je stupio na snagu danas, a predsjednik Benigno Aquino III. potpisao ga je sredinom rujna.

Među reakcijama na kontroverzni zakon ističe se ona poznate hakerske skupine Anonymous, čiji su pripadnici hakirali vladine internetske stranice. Novinari su organizirali prosvjede, a brojni korisnici Facebooka za svoju su profilnu fotografiju postavili praznu sliku. Prosvjednici ističu da bi vlada zakon mogla usmjeriti protiv svojih kritičara te ga zloupotrijebiti za gušenje slobode govora.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
Bazhenov Oil Field
09:13 03.10.2012.

Ja sam zato da se postiva svaki zakon svake zemlje. Smetaju mi dvostruka mjerila tzv. zapada [ citaj Amerike ] koja ce gledati kroz prste Filipinima a da je u pitanju slavenska Rusija onda bi to nazvali " putinov zakon " i kojekakve bedastoce u svrhu da demoniziraju jedan veliki narod.

Avatar mate112
mate112
09:44 03.10.2012.

od strogoće ništa lošeg. da je kod nas tako bilo bi bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije