Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENI TURIZAM

Novi zakon privući će strance na umjetnu oplodnju u Hrvatsku

bebe
Foto: Damir Špehar
1/4
Autor
Sonja Hoffman
13.01.2012.
u 11:40

Ministar Rajko Ostojić kaže da ne razmišlja o novčanim koristima od izvantjelesne oplodnje, struka mu se čudi i kaže da im se nada.

Novi Zakon o izvantjelesnoj oplodnji, koji će uz zamrzavanje jajnih stanica dopustiti i zamrzavanje zametaka, te oplodnju više od tri jajne stanice, po riječima ministra zdravlja prof. Rajka Ostojića u saborsku će proceduru koncem veljače. Iako sam Ostojić ističe da se novi zakon donosi kako bi se poštovali principi optimalnog liječenja i prava pojedinca na odabir metode liječenja, te da nije razmišljao o mogućim ekonomskim koristima, struka poručuje da će liberalizacija zakona otvoriti vrata europskim parovima da neplodnost liječe u Hrvatskoj.

Novac u drugom planu

– Nisam razmišljao o ekonomskim benefitima, a zakon je tu isključivo da bi se Hrvatima osigurali najbolji uvjeti liječenja, pa ne znam hoće li liberalizacija i niže cijene postupka privući strance – priznao je ministar Ostojić. Dodao je i da će o tim benefitima razmišljati tek pošto zakon bude donesen.

– Iako je u planu, u suradnji s HZZO-om, uskoro revidirati cijene postupaka prema DTS-u, tendencija novog zakona nije bila da privlači strance – istaknuo je i dodao da cijene nakon revidiranja sigurno neće biti niže od postojećih.

Za razliku od ministra zdravlja struka pozdravlja liberalizaciju jer, poručuju, on će Hrvatskoj donijeti i ekonomske benefite.

– Prema odredbama novog zakona konačno će se regulirati i mogućnost donacije jajnih stanica i spermija, pa u tom dijelu Hrvatska strancima može ponuditi ono što većina drugih zemalja nema, a to su donori – istaknuo je prof. Velimir Šimunić iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Riječ je, naime, o tome da zapadne zemlje, posebno skandinavske, na snazi imaju zakon koji omogućuje djetetu da nakon osamnaeste godine dozna ime donora spolne stanice.

– Iako su te zemlje zakonski zaštitile svoje donore od “ekonomskih” posljedica “neželjenog majčinstva ili očinstva”, malo se ljudi odlučuje na takav korak zbog neugodnosti koje bi kasnije mogli doživjeti – objasnio je prof. Šimunić i dodao da nepostojanje takve regulative Hrvatskoj daje šansu da uslugu ponudi strancima kao što su to učinile Španjolska i Češka.

A odluku o liječenju u Hrvatskoj strancima će olakšati i cijena postupka koja je i pet puta niža od zapadnoeuropskih.

Profitirat će i pacijenti

– Postupak u Europi stoji od 4 do 7 tisuća eura, dok se u nas može obaviti za 1500 – objasnio je prof. Šimunić.

No, bez obzira na uvjete koje svojim pacijentima nude, sve zemlje u prosjeku imaju oko 10 posto parova koji se odlučuju na liječenje u inozemstvu.

– U 2010. godini Hrvatska je obavila 5000 postupaka od kojih 7 posto otpada na strance – kaže liječnik.

Treba, nastavlja, reći da je među strancima koji su se odlučili za liječenje u nas bilo najviše parova s prostora bivše Jugoslavije.

– Bilo je i nešto Slovenaca koji su došli jer se kod njih na postupak čeka godinu dana – istakao je i dodao da se nada da će nakon donošenja Zakona više stranaca doći u Hrvatsku. – Slovenija to ima lijepo uređeno i to tako da se postupci za strance u bolnicama rade popodne – otkrio je prof. Šimunić. Novac dobiju bolnice, a onda i centri izvantjelesne oplodnje jer se novac ulaže u nabavu opreme. – Inzistirat ću na tome jer najveću korist od ulaganja u razvoj metode i opremu u konačnici imaju pacijenti – poručio je liječnik.

Komentara 34

PI
PIDOČA
11:56 13.01.2012.

opa, et posla za nas dalmoše i zimi:-))

Avatar GERO2
GERO2
12:04 13.01.2012.

I tako ce se broj Hrvata s 4,5 mil. popeti na razantnih 85mil. kao recimo Nijemaca.I koliko ce onda biti nezaposlenih?

AD
adiafora
14:14 13.01.2012.

U Hrvatskoj će izgleda glavni biznis biti jeftino ubijanje djece. Ovaj zakon je stvarno katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije