Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi zakon o prometu: Za tri pijanstva na liječnički

Na obavezan liječnički neće se morati sa 65 nego 70 godina
14. travnja 2017. u 18:35 23 komentara 10698 prikaza
nova vozila MUP-a 60 komada granična policija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova bilo najavilo da će se u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama uvesti obaveza liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina – na što se obrušio Sindikat umirovljenika jer su stariji vozači u manjem broju krivci za prometne nesreće te prigovorivši da je to udar na budžet umirovljenika – MUP je od te nakane odustao.

U nacrtu prijedloga zakona sada se navodi da će pri produljenju valjanosti vozačke dozvole na obavezan liječnički morati oni s navršenih 70 i više godine. U odnosu na važeći propis zakonske su novosti, o kojima do 27. travnja traje rasprava sa zainteresiranom javnošću, da će vozači i instruktori vožnje koji su tri puta pravomoćno kažnjeni zato što su vozili pijani morati na izvanredni liječnički pregled.

Novost je i odredba kojom se za nova vozila ukida nulti tehnički pregled i prvi će biti nakon dvije godine, izuzev za vozila hitne pomoći, taksi-vozila, teretnjake i kombije, koji će na tehnički morati nakon godine. Policija će imati pravo uzeti tablice s automobila ako je vozaču istekla prometna dozvola dulje od dva tjedna. Vozaču koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih bodova dozvola će se poništiti i sljedeće dvije godine neće moći ponovno polagati vozački. Za mlade vozače zakon će biti još rigorozniji – poništavanje dozvole slijedi nakon devet negativnih prekršajnih bodova prikupljenih u dvije godine.

Policijska kontrola novi propis Vozači, ova izmjena Zakona bi vas mogla zanimati!

Onaj koga policija ulovi da je vozio prije nego što je imao pravo ponovno polagati platit će od pet do 15 tisuća kuna kazne ili završiti u zatvoru na dva mjeseca. Prekršitelji u prometu koji su do stupanja na snagu novog zakona već prikupili negativnih bodova mogu odahnuti jer će ti bodovi biti obrisani. Odredbe o negativnim bodovima počet će se primjenjivati 1. rujna ove godine.

Od 1. siječnja sljedeće godine bit će lakše otvoriti autoškolu, a ukinut će se i minimalna cijena koju kandidat plaća za vozača, što bi trebalo dovesti do pojeftinjenja. Ova je odredba izazvala negodovanje vlasnika autoškola, no ona u zakon mora biti uvrštena jer je riječ o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. Iz istog se razloga ukida i obavezan nulti tehnički pregled za nova vozila, što također stupa na snagu na 1. siječnja 2018. godine.

>> Gužve na granici: Na Bregani se čeka 3,5 sati​    

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • Gospon Drug:

    I opet su krivi vozaći i promet radi kriminala,korupcije i siromaštva u državi koju pametni napuštaju a nametnici vode.

  • linuxuser:

    Autoškole jako skupo naplačuju, Prije 10 godina sam ja polaganje platio 5400 kuna a sada čujem da je poraslo na 7400. Zašto ???? Pričao sa nekom osobom koja je studirala za autoškolu, veli da je mjesečna plača 8000tisuča kuna. A ... prikaži još! A zašto toliko visoko ??' Večinom se samo voze u autu. Dok radnik u trgovini radi puno teže fizicke poslove i zaradi minimalnu plaču.

  • belimo:

    Kad već u svemu kopirate Eu što onda ne izjednačite cijene automobila,bilo novih bilo starih. Plaće ne želim ni komentirati...