Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val stečajeva

Novi zakon i inspektori prepolovili broj radnika bez plaće

Mirando Mrsić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
20.01.2016.
u 13:45

Ministar Mrsić kaže da je do sada 325 tvrtki pokrenulo postupak isplate minimalnih plaća preko državne agencije

Nakon što su s liste neplatiša maknute tvrtke koje je država poslala u stečaj, broj radnika koji ne primaju plaću spustio se na 10.765 zaposlenih u 3499 tvrtki, pokazuju podaci Ministarstva rada prikupljeni na temelju JOPPD obrazaca koje tvrtke dostavljaju svakog mjeseca. Ministar rada Mirando Mrsić kaže da se u drugoj polovici godine prepolovio broj tvrtki koje ne isplaćuju plaće zajedno s brojem kod njih zaposlenih radnika.

Na smanjenje nisu utjecali samo stečajevi nego i postupanje Inspektorata rada koji je kontrolirao stanje u tvrtkama koje ne plaćaju radnike. U lipnju 2015. bez plaće je bilo 21.500 zaposlenih koji su radili kod 6638 poslodavaca, a sad u siječnju Mrsić ostavlja novoj vladi listu na kojoj je prepolovljen broj problematičnih poslodavaca.

Podsjetimo, lani je promijenjen Stečajni zakon i država je odlučila poslati u stečaj sve tvrtke koje tri mjeseca ne isplate plaće. Trgovački sudovi svakodnevno na svojim stranicama objavljuju imena tvrtki koje šalju u stečaj, a usto se na oglasnoj ploči pravosuđa objavljuju imena svih blokiranih poduzeća u zemlji. Na jučer objavljenoj listi nalazi se oko 27 tisuća imena blokiranih tvrtki, a uz svako ime naveden je ukupan iznos blokade, duljina blokade i broj zaposlenih. Uglavnom su to fikus poduzeća s golemim dugovima koji se vuku posljednjih dvadeset godina.

Tvrtkama pak koje se nađu u privremenim poslovnim teškoćama država će uskočiti u pomoć te će umjesto njih, preko Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u stečaju, radnicima isplatiti do tri mjesečna minimalca. Onima koji se u ta tri mjeseca ne uspiju dići na noge slijedi stečaj, a državna se posudba potražuje kroz stečajni postupak, zajedno s ostalim dugovima. Ministar Mrsić kaže da je do sada 325 tvrtki pokrenulo postupak isplate minimalnih plaća preko državne agencije. •

>> Plaće ne isplaćuje 7.300 poslodavaca s 25 tisuća zaposlenih

Komentara 6

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
14:11 20.01.2016.

Također treba uvesti i članak da vlasnici poduzeća odgovaraju za dugove svojom imovinom. U roku godine dana jedno 500 milijuna kuna bi se garant naplatilo iz prodaje jahti, automobila, vila i posjeda...

DU
Deleted user
13:59 20.01.2016.

val prevare dužnika u predstečajnoj nagodbi ..by SDP

ZG
zgblabla
14:43 20.01.2016.

kad se priča ovoj temi sjetim se austrije -nema plaće 15 dana od roka -dolazi inspektor pečati firmu -uzima dokumente radnika-radnici na burzu gdje im se isplačuje zadnja plaća u punom iznosu -ostalo kako ide- sve rade inspektori ništa raddnikk -država ganja poslodavca poslije za sve-čića miča -gotovo za 5 minuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije