Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Novi svjedok i tablice okreću tijek suđenja?

Odbijeno je saslušanje Vladimira Fabera koji je izjavio da je Ivo Sanader tražio od njega da stornira prijavu protiv Rončevića
27. prosinca 2013. u 17:43 2 komentara 2970 prikaza
Berilsav Rončević
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću (na slici) ipak će biti ispitan djelatnik Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivan Popović, pa će se vidjeti može li on okrenuti tijek suđenja u korist tužitelja. USKOK, naime, tvrdi da Popović ima saznanja o pritiscima koji su vršeni na članove drugog povjerenstva za nabavu kamiona da potpišu zapisnik iako to povjerenstvo nije održalo sjednice, o tome tko je korigirao izvješće VSOA-e predsjedniku RH i premijeru, a tvrde i da ima saznanja o tome tko se okoristio nabavom kamiona. Njega, i drugog djelatnika agencije Zlatka Kozolića, tužitelji su već predlagali za svjedoke početkom prosinca, no tada ih je sudsko vijeće odbilo zbog tzv. prekluzije, odnosno gubitka prava na predlaganje novih dokaza, što je dovelo do USKOK-ovog zahtjeva za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića, koji je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić odbio. S obzirom da je u međuvremenu počeo vrijediti izmijenjeni Zakon o kaznenom postupku, tužiteljica Ksenija Pavić ponovno je zatražila Popovićevo svjedočenje, što joj je sud ovoga puta odobrio. Uz njega, ponovno će svjedočiti i službenica MORH-a Jasminka Stipić koja je u prvom povjerenstvu bila zadužena za pripremu dokumenata i vođenje zapisnika sa sjednica. Ona bi trebala potvrditi da je autorica pomoćne tablice s najpovoljnijim ponudama, koja je na traženje USKOK-a uvrštena u spis, te razjasniti okolnosti nastanka te tablice koja do sada nije bila poznata ni javnosti ni tužiteljima. Sud je ipak odbio zahtjev tužitelja da se sasluša i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji je nedavno na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu izjavio kako je Sanader na njega vršio pritisak da stornira kaznenu prijavu protiv Rončevića zbog kamiona, jer da njegovo svjedočenje nije bitno.

- Svjedočenje Vladimira Fabera u postupku za Fimi mediju, da je Ivo Sanader vršio pritisak na njega da stornira kaznenu prijavu protiv Rončevića, nije dio činjeničnog supstrata za koji se terete optuženici. Osim toga, s obzirom da je upravo MUP, 30. rujna 2009., u vrijeme kada je Sanader bio predsjednik Vlade, podnio kaznenu prijavu, evidentno je da nije došlo ni do kakvog zataškavanja - objasnio je sudac Horvatović, a nitko u sudnici nije reagirao na dvije činjenične pogreške suca. Naime, MUP je kaznenu prijavu podnio 31. srpnja, a ne 30. rujna. Sanader je ostavku podnio 1. srpnja, što znači da u vrijeme podizanja optužnice nije više bio premijer gotovo mjesec dana.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović usprotivio se Popovićevom svjedočenju, navodeći kako je riječ o pokušaju zamagljivanja od strane tužitelja.

- Svjedok bi trebao iskazivati o tome tko se okoristio? Pa ovdje se ne sudi da se netko okoristio, nego polazimo od presude Vrhovnog suda koji je jasno rekao da se treba utvrditi eventualnu štetu - rekao je Vilajtović dodajući da je irelevantno to što bi Popović mogao svjedočiti.

Da bi Popovićevo svjedočenje bilo nevažno jer da je riječ o sporednim okolnostima, smatra i odvjetnik drugooptuženog Ive Bačića Ivo Farčić. Suđenje se svjedočenjem Ivana Popovića i Jasminke Stipić nastavlja 17. siječnja 2014.

Podsjetimo, Rončević i njegov bivši pomoćnik u MORH-u Ivo Bačić u prvom su postupku osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora, te su bili obavezni vratiti u proračun deset milijuna kuna, za koliko je na tom suđenju sudsko vijeće utvrdilo da je počinjena šteta državnom proračunu. Teretilo ih se da su štetu uzrokovali kupnjom vojnih kamiona marke Iveco, od zastupnika Eurokamion, umjesto onih marke MAN, zastupnika MAN Importer, koji su bili deset milijuna kuna jeftiniji. Vrhovni sud tu je presudu poništio te naložio ponovno suđenje u kojem se trebala utvrditi eventualna šteta i to na način da se cijena IVECO-vih kamona koju je MORH platio usporedi s tržišnom cijenom istih kamiona u vrijeme kupnje.

>> U aferi Kamioni i dalje vrijede ista pravila – svi štite Rončevića

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • REYAM:

    Optužnicu treba što više razvlačiti i natezati dok se ne zaboravi.