Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči upisa

Novi su arhitektonski tehničari, a primalje vratili nakon 10 godina

'29.6.2009., Karlovac - Predaja prijava za upis u srednju skolu, brojni ucenici predali prijavu za upis u tehnicku skolu, najveci interes za deficitarna zanimanja. Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernj
'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
07.06.2011.
u 10:09

U Tehničkoj školi nezadovoljni su što će obrađivače na NUAS-u, s kojim su učenici mogli na stručne studije, zamijeniti 3-godišnji program

Jedan potpuno novi smjer, jedan koji se vraća nakon deset godina i jedan skraćen i modificiran, novine su koje čekaju buduće srednjoškolce na predstojećim upisima u prvi razred.

 Projektiranje zgrada

U bogatoj ponudi četverogodišnjih zanimanja sada će se moći odlučiti i za arhitektonskog tehničara. Uvodi ga Mješovita industrijsko obrtnička škola. Mjesta će biti za razred od 28 učenika, a bodovni prag je 40.

 – Povijest umjetnosti, crtanje, projektiranje stambenih zgrada, neki su od zanimljivih predmeta tog smjera. Za njega smo se odlučili da bismo napravili još jedan obrazovni iskorak, ali i nakon što su naši učenici ostvarili izvrsne rezultate na državnim i međudržavnim natjecanjima. Pokazali su se izvrsnima u konkurenciji škola, koje već imaju taj program. Naša država preuzela je obvezu da radi po standardima EU. Trebat ćemo niskoenergetskih projekata, a tu će moći sudjelovati i arhitektonski tehničari – rekli su ravnatelj škole Robert Polović, profesori Nenad Pleteš i Ivana Jurić, koji su ujedno arhitekti. Medicinska škola ponovo uvodi primalje asistentice. Tehnička škola Karlovac umjesto obrađivača na NUAS-u, nakon četiri godine imat će CNC operatere.

 Privremeno rješenje

– Vrlo smo nezadovoljni, jer će taj program sada trajati tri godine. Iz Ministarstva kažu da je to privremeno rješenje, ali bojim se reakcije roditelja i učenika. Obrađivači su se mogli upisati na stručne studije, i to je bilo odlično. Nakon dobre prakse i iskustava tražili smo da se školovanje produži za još pola godine. Time bismo učenicima omogućili polaganje državne mature i još bolju prohodnost na fakultete, ali zasad ništa od toga – kaže ravnatelj Mile Lulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije