Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I HDZ bi, kao i njemački SPD, mogao na referendum o savezima

Članovi stranke o optužnicama mogli bi biti suspendirani
06. ožujka 2018. u 17:12 3 komentara 286 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Izradi li HDZ novi Statut baš onako kako ga predlaže radna skupina (što je malo vjerojatno), to će značiti velike stranačke promjene. Premda tek traje unutarstranačko savjetovanje i pojedini članovi radne skupine očekuju opstrukcije prijedloga, smjer koji su naznačile teze za raspravu generalno se može ocijeniti vrlo pozitivnim.

Andrej Plenković Prijedlog statuta Dio kandidata za Sabor birat će svi članovi HDZ-a

Kako bi prošao Kalmeta

Jedan je od važnijih prijedloga uvođenje stranačkog referenduma, a iako tek treba definirati o kojim bi se temama referendum u HDZ-u raspisivao, nije nerealno zaključiti da je HDZ-ovo članstvo na referendumu moglo birati treba li HDZ ići u koaliciju s HNS-om, nakon što je Plenković izbacio Most iz Vlade, da je ta mogućnost proljetos postojala u Statutu. Njemački SPD, primjerice, nedavno je na stranačkom referendumu odlučio o velikoj koaliciji s CDU-om. Izvori iz HDZ-a kažu da je stranački referendum bio prijedlog Andreja Plenkovića, dok je još bio eurozastupnik, i kada je 2015. godine pod Tomislavom Karamarkom mijenjan HDZ-ov Statut. Članovi radne skupine koju predvodi Karlo Ressler u prijedlozima za izradu novog stranačkog dokumenta vodili su se komparacijom sa statutima europskih stranaka, ali i s idejama koje je Davor Ivo Stier, također član radne skupine, predložio u svojoj “Novoj hrvatskoj paradigmi”. Statut austrijske pučke stranke bio im je inspiracija za prijedlog da se privremeno suspendira član HDZ-a za kojeg postoji sumnja da je počinio kazneno djelo.

– Htjeli smo postići gradaciju, dakle da iz članstva ne bude automatski isključen netko koga se tek sumnjiči za kazneno djelo. Zato predlažemo privremenu suspenziju – objasnio je jedan član radne skupine. Premda se ta situacija već povezala s Alojzom Tomaševićem, požeško-slavonskim županom koji je na kraju sam otišao iz HDZ-a jer nije htio podnijeti ostavku na mjesto župana bez obzira na optužnicu da je fizički zlostavljao suprugu, ona bi se mogla ticati i Božidara Kalmete, šefa HDZ-a Zadarske županije. Iako se Kalmeta zbog dviju optužnica više nije kandidirao za zadarskog gradonačelnika niti je bio na saborskoj listi na parlamentarnim izborima 2016. godine, on je i dalje šef županijskog HDZ-a. Uđe li ta odredba u Statut, po tome bi i Kalmeta mogao biti privremeno suspendiran iz članstva.

Rok za nacrt do 1. travnja

Važni su prijedlozi i ograničavanje mandata na tri ili četiri, što se uglavnom odnosi na lokalne čelnike, ali i mogućnost stranačkih predizbora što znači da bi članstvo moglo birati dio kandidata na listama za Sabor, tj. kandidate za gradonačelnike, župane i načelnike te za liste za lokalne parlamente. – Prijedlozi na papiru izgledaju dobro, ali pitanje je kako bi to izgledalo u praksi. I previše demokracije može dovesti do stranačke nestabilnosti – komentirao je jedan član Predsjedništva. Nacrt novog Statuta treba biti gotov do 1. travnja.

Dolazak članova na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a IVA PULJIĆ ŠEGO Za promjene u HNS-u Plenković mora mijenjati HDZ Ivica Relković Ivica Relković 'Ako je mudar, Plenković će pomladiti HDZ' DAVOR IVANKOVIĆ Postali su nezavisni jer su pobijedili HDZ. Jesu li ‘realniji Most’
intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar Amfilohije von kradilofije
    Amfilohije von kradilofije:

    Kad se Čačić smije - nije dobro !

  • ilijavrdoljak:

    Mamuni i muhe jedu samo davas prevare. Uhljbi to nisu domoljubi. Ako domoljubi ne vode Hrvatsu nema onda nista. Svaki posao ako radis a ne volisga boljeje odi doma.