Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

WHO: Soj virusa otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna
13. siječnja 2021. u 17:17 3 komentara 1037 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Northwich
Foto: Jason Cairnduff/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zagreb: Centar grada u večernjim satima obilježio dugo očekivani i popularni Black Friday DINO PEŠUT Ne odajmo se cinizmu, bijesu, beznađu. Krize poput ovih imaju potencijala dovesti do rata ili diktature

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o „zabrinjavajućoj varijanti”.

„Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira”, ističe WHO. „Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa”.

Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji.

U MIRU NA JAPAN Sjajne vijesti iz Egipta: Hrvati negativni na koronavirus!

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna.

Varijanta identificirana u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektirana je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zaraznija od varijanti koje su do sada cirkulirale tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

First Saturday of winter sales in the orange area of Milan pogoršanje situacije Italija produljuje izvanredno stanje do kraja travnja: 'Ponovo smo u fazi širenja zaraze'

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih varijanti virusa vjerojatno jako podcijenjena.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Sobrudolf:

    Uzalud vam trud, Berosevi sviraci! Svejedno se necu cijepiti!!

  • dancuo:

    Kako su otkrili novi soj? Ima li neka studija o tome, molim Večernji list da pokaže. Je li izoliran taj virus - gdje, kada, tko ga je izolirao i gdje su materijali o tome? Ako nemate dokaze - prestanite bezočno ... prikaži još! lagati ovaj narod jer to povlači svoje posljedice.

  • pipiripi3:

    Korona virus je prevara!!!