Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILA SE GRIPA

Novi slučajevi svinjske gripe u Karlovcu i Ogulinu

gripa
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
02.03.2010.
u 13:50

U protekla četiri tjedna nije bilo oboljelih u Karlovačkoj županiji, ali su iz Zavoda za javno zdravstvo upozoravali na mogućnost ponovne aktivacije virusa.

Nakon četiri tjedna bez oboljelih, u Karlovačkoj županiji zabilježena su dva nova odvojena slučaja svinjske gripe. Jedan u Karlovcu, a drugi u Ogulinu. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo mr. sc. Boško Milanković najavljivao je mogućnost sporadične pojave virusa, što se sada i dogodilo.

– Takva pojava mogla se očekivati. Treba biti oprezan jer još dva-tri tjedna postoji mogućnost da netko oboli od svinjske gripe. Međutim, virus nema vremenskog potencijala za epidemijsko širenje – kaže mr. sc. Milanković.

U šesnaest tjedana praćenja te bolesti od H1N1 je, po službenim podacima, oboljela 1251 osoba, što je puno manje od sezonske gripe, koja se još nije pojavila. Iako je bilo godina da prvi slučajevi sezonske gripe budu zabilježeni u siječnju ili veljači, nikada se nije dogodilo da te zarazne virusne bolesti nema ni u ožujku.

– Gripa je nepredvidiva, ali ovo je čudna pojava. Nikada nije dolazila tako kasno. Vrijeme za sezonsku gripu je od kraja godine, pa do siječnja ili veljače. Topli joj mjeseci ne odgovaraju. Teško je reći je li možda novi virus H1N1 istisnuo ovaj stari, a teoretski je moguće da se u ožujku pojavi i B gripa – prognozira naš sugovornik.

Od obične gripe u županiji godišnje oboli od dvije do tri i pol tisuće stanovnika. U sezoni 2004./05. bilo ih je i četiri tisuće. Mnogi se, osobito stariji od 65 godina, redovito cijepe, a kada je lani početkom studenoga počela akcija, vrlo je brzo potrošeno 19.400 doza. Za razliku od svinjske gripe, od koje se dosad zaštitilo 325 osoba, a naručeno je 4330 doza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije