Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepotizam

Novi šef uprave Luke Rijeka suprug je Obersnelove suradnice

riječka luka,luka rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
30.06.2012.
u 10:00

Devčićeva tvrtka Eurodelta dobivala je poslove posredovanja pri nabavi viličara i druge lučke opreme no unatoč tome je pred propašću

Postavljanje Vedrana Devčića na mjesto predsjednika uprave Luke Rijeka klasičan je nepotizam, a Devčić je tako automatski ušao i u školski primjer sukoba interesa, bruje riječki kuloari.

Supruga zastupnica SDP-a

– Ako to nije nepotizam, onda ne znam što jest. Pa Devčićeva supruga Ana Komparić Devčić saborska je zastupnica SDP-a i vrlo je bliska suradnica riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela – kaže naš izvor.

No, stranački nepotizam, kojeg se predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović, barem deklarativno, gnuša na žalost je manji problem u ovom slučaju. Vedran Devčić direktor je, a njegova majka Branka formalna vlasnica tvrtke Eurodelta kojoj je jedan od poslovnih partnera upravo Luka Rijeka! Od Luke Rijeke dobivala je poslove posredovanja pri nabavi viličara i druge lučke opreme.

No, unatoč tome Devčićeva tvrtka je pred propašću. Lani su joj prihodi pali za više od 30 posto, dobit joj je bila samo 6687 kuna, broj zaposlenih smanjio se s 15 na samo šest radnika, a dobavljačima su na koncu 2011. bili dužni 266 tisuća kuna. Kako su im oba računa od 28. studenoga 2011. u blokadi bila neprekidno čak 197 dana, jasno je da nisu sposobni vraćati dugove, a očito je da su u tom vremenu nagomilali dugove i prema državi! Stoga mnogi tvrde da je SDP Vedrana Devčića i njegovu tvrtku spasio od propasti jer će s pozicije šefa Luke Rijeka svojoj obiteljskoj tvrtki moći pomoći i davati im unosne poslove.

Linić gurao Pešuta

– Istina je da je moja tvrtka radila s Lukom Rijeka, ali to su bili sitni posrednički poslovi. Javno obećavam da Luka neće poslovati s mojom firmom Eurodelta dok sam predsjednik uprave Luka Rijeka – rekao nam je jučer Vedran Devčić.

Dobri poznavatelji riječke političke scene uvjereni su da Vedran Devčić svoje imenovanje, osim Obersnelu, može zahvaliti i samom premijeru jer, kako tvrde, ministar financija Slavko Linić na mjesto šefa uprave Luke Rijeka gurao je dojučerašnjeg člana uprave Mladena Pešuta.

Priča o Pešutu je i više nego zanimljiva. U upravi u kojoj je odradio dva mandata ušao je za vrijeme Račanove vlade 2002. godine. Smjenu vlasti preživio je jer se 4. veljače 2004. učlanio u HDZ, a sličnim manevrom želio se još jednom spasiti. Pešut je, naime, 16. ožujke ove godine HDZ-u vratio svoju knjižicu misleći da će mu to, uz Linićevu podršku, biti dovoljno da ga imenuju predsjednikom uprave Luke Rijeka.

No, upućeni kažu da je Vedranu Devčiću odlučujuća prednost bila to što su on i supruga obiteljski prijatelji Zorana i Sanje Milanović s kojima se često druže u Devčićevim apartmanima u Šilu na otoku Krku.

Milanovićev kućni prijatelj

– S Milanovićem se družim ponekad u Šilu jer on ima roditeljsku kuću u obližnjem selu – kaže Vedran Devčić.

Komentara 19

PA
paper2cuts
10:23 30.06.2012.

jednom rjecju : katastrofa ! sto oni neznaju da je narodu vec odavna dosta tih njesra od strane hdz.a, ne moze to vise proci tek tako

ST
stipan
10:24 30.06.2012.

Još jedna SLUČAJNOST. Normalno da nitko od političara nije u tome učestvovao. Pa ljudi moji i supružnici, djeca , kumovi i prijatelji imaju pravo da se kandidiraju pa tko dobije . To je javno normalno AKO BUDE NATJEČAJ ...

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:17 30.06.2012.

"Javno obećavam da Luka neće poslovati s mojom firmom Eurodelta dok sam predsjednik uprave Luka Rijeka " ... ne mogu vjerovati da sam ovo pročitao ?!?! ... ne samo ovo gnjusno obećanje već cijelu ovu priču ... pa ovi jugogo komunisti stvarno nisu normalni ... dobro je netko kazao da se ponašaju po načelu "21" - toliko mjeseci misle biti na vlasti pa što zdipe - zdipe ... bando crvena pokvarena ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije