Naslovnica Vijesti Svijet

Novi predsjednik Nigerije

Nakon duge bolesti Umaru Yar'Adua preminuo je u Lagosu u 58. godini, a njegov zamjenik, koji je na čelu zemlje od veljače, i službeno je postao predsjednikom.
06. svibnja 2010. u 14:47 0 komentara 6 prikaza
Goodluck Jonathan
Foto: AFP

Prvi čin Jonathana Goodlucka nakon polaganja predsjedničke prisege bio je da proglasi sedmodnevnu žalost za svojim prethodnikom.

- Nigerija je izgubila dragulj u svojoj kruni i čak i nebo će noćas plakati s našom zemljom – rekao je Goodluck, kršćanski potpredsjednik koji je zamijenio muslimanskog predsjednika kad je postalo jasno da se Yar'Adua neće od bolesti bubrega, od koje se liječio u inozemstvu, dovoljno oporaviti da ponovno stane na čelo zemlje.

Goodlucku je kao zamjeniku pokojnog predsjednika ostalo manje od godinu dana mandata prije predsjedničkih izbora 2011., a pred njim i pred Nigerijom mnogo je izazova. Treba ponovo uspostaviti krhko primirje s pobunjenicima u naftom bogatoj delti Nigera, koje je narušeno dugotrajnom prazninom na položaju predsjednika zbog Yar'Aduine bolesti, i smiriti tenzije između kršćanskog juga i muslimanskog sjevera koje su već dovele do masakra u nekim selima.

Izbor Yar'Adue za predsjednika 2007. predstavljao je početak civilne vlasti u Nigeriji, jer je povijest te najmnogoljudnije afričke zemlje prošarana vojnim udarima. Hoće li krhka demokracija na čelu s Jonathanom Goodluckom preživjeti sve izazove od pobuna, korupcije, siromaštva, vjerskih sukoba, kompjuterskog kriminala i postati oaza stabilnosti u ekvatorijalnoj Africi? Izbori iduće godine mogli bi dati odgovor na to pitanje.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.