Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uginulo je sve

Novi pomor ribe u rijeci Vuki kod Vukovara

riba
Arhiva VL
16.06.2010.
u 12:39

Ribočuvari sumnjaju da se radi o posljedicama visokog vodostaja Vuke koja se proteklih dana izlila iz svoga korita.

Poslije pomora i zijeva ribe koji je primijećen i prijavljen mjerodavnima u ponedjeljak, ribočuvari i građani su i jučer prijavili novi pomor ribe u rijeci Vuki kod Vukovara, i to na lokacijama Dudik 1. i Dudik 2. koja su i prirodna mrijestilišta ribe.

Po riječima Davora Deliomerovića, stručnog voditelj Ribolovnog područja u Zajednici športsko-ribolovnih udruga Vukovar, na ovoj najnovijoj lokaciji uginulo je više od 500 kilograma ribe.

- Uginulo je sve, počevši od sitnih komada i mlađi pa do kapitalnih primjeraka od 6-7 kilograma. Među uginulom ribom ima i sitnih kedera, smuđa, babuške, bijele ribe, ali i štuke i šarana vretenca, rekao je Deliomerović.

Iako su stručne službe izuzele uzorke vode kako bi se utvrdio razlog pomora ribe, ribočuvari sumnjaju da se radi o posljedicama visokog vodostaja Vuke koja se proteklih dana izlila iz korita.

- Visok vodostaj uzrokovao je plavljenje obiteljskih vrtova koje su građani tretirali različitim sredstvima. Isto tako došlo je i do truljenja pokošene djeteline i korova, što je stvaralo amonijak, a pojavio se i nedostatak kisika. Ne smijemo zaboraviti ni velike šumske površine, pojašnjava Deliomerović, koji ni ovaj put ne odbacuje mogućnost ljudskoga faktora. Dodaje da se radi o znatnim štetama, ali i strahuje da bi pojedinci mogli ispustiti otpadne vode iz farmi koje se nalaze u blizini rijeke i tako dodatno pogoršaju situaciju.

– Ne ide nam na ruku ni vrijeme, a posebno me brine opadanje vodostaja vode jer će, ako se ispuste otpadne vode s farmi, koncentracija te otopine biti još veća i smrtonosnija po ribe. To bi tek bila prava katastrofa, rekao je Deliomerović. 

Ribočuvari podsjećaju da je ovo već četvrti pomor ribe u zadnjih nekoliko godina na području Vukovara, od kojih je najgori bio pomor u Bobotskom kanalu, kada je uginulo 4-5 tona ribe.

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:16 16.06.2010.

ajte dični slavonci samo što više pesticida gruvajte u polje ,jednog dana će se desiti da i vi ležite po cestama ko ove ribe od vlastitog trovanja,zar ste zaboravili da postoji alatka motika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije