Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvaćena ideja liječnika

Novi plan: Klinika za dječje bolesti gradit će se uz KB Dubrava

KB Dubrava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
13.02.2015.
u 20:03

Onkologija bolnice u Klaićevoj seli se za dva tjedna u Kliniku za tumore

Klinika za dječje bolesti neće se preseliti u zgradu Medikola, nego će se graditi potpuno novi objekt uz Kliničku bolnicu Dubrava s kojom će biti povezan toplim hodnicima i tunelima, a onkologija bolnice u Klaićevoj seli se za dva tjedna u prostore Klinike za tumore!

Bolnicu u Dubravi, naime, okružuje više od sto tisuća metara četvornih zemljišta na čijem će se dijelu smjestiti oko 20 tisuća kvadrata nove Dječje bolnice. Ispod same bolnice planira se više etaža podzemnih garaža, dok će iznad biti dva kata konferencijskih dvorana te potom dva kata hotela ili hostela gdje će moći boraviti roditelji pacijenata.

Novac iz fondova EU

Posljednje je to i najmanje očekivano rješenje za ovaj strateški projekt, kako ga je označio ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Međutim, ideja nije ministrova, nego liječnika KB Dubrava koji inzistira na svojoj anonimnosti, a čiji je prijedlog ministru dostavio ravnatelj te bolnice prof. Marko Banić. Ovim bi se projektom pitanje Klaićeve riješilo nakon godina i desetljeća različitih planova od kojih nijedan nije realiziran te se djeca liječe u stoljetnoj zgradi u zagrebačkom centru. Najteži mali pacijenti, oni s tumorskim bolestima, uskoro će se preseliti u Kliniku za tumore, dok početak realizacije nove Dječje bolnice ovisi, među ostalim, o financijama.

No, kako je ranije najavio ministar Varga, novac se planira iz europskih fondova, a istom je prilikom, podsjetimo, govorio i kako je Medikol optimalno, no ne i najbolje rješenje. Naime, najboljim rješenjem smatrao je upravo gradnju ispočetka te su se analizirale i potencijalne lokacije. Zemljište Dubrave očito je označeno idealnim, to više što se nova dječja bolnica planira povezati s tom kliničkom bolnicom i dijeliti radiologiju, mikrobiologiju, laboratorij, sterilizaciju, transfuziologiju, tehničku službu.

U praksi to znači da će se uložiti u radiološku opremu, primjerice CT ili magnetsku rezonanciju, koja će se koristiti i za Dječju bolnicu i za pacijente KB Dubrava. Kako kaže tvorac ove ideje, "zamislite koliko se za tih ušteđenih 15 milijuna kuna na dva uređaja može betona izgraditi". Dodat će i da je neprocjenjiva mogućnost što će liječnici moći dijeliti znanje i iskustvo, to više što su teške, tumorske bolesti, češće u odrasloj dobi i s njima se u KB Dubrava svakodnevno susreću. KB Dubrava ima i helidrom, što znači da će nova bolnica biti dostupna djeci iz cijele Hrvatske na najbrži mogući način.

Roditelji uz djecu

Sve su to prednosti koje posljednjih mjeseci ističe i HDZ-ov Odbor za zdravstvo čiji predsjednik dr. Ante Ćorušić ponavlja kako su prednosti za Klaićevu uz Dubravu činjenica da bi se mogli dijeliti svi uređaji i suportivne službe što je, dodaje dr. Ćorušić, rekao i zamjeniku ministra dr. Marijanu Cesariku.

– To je najrealnija opcija koju smo dosad čuli i zahvalna sam na toj ideji. Ako se realizira, mi ćemo kao roditelji biti prezahvalni jer ćemo imati mogućnost biti uz djecu, a i bolnica ima svoje resurse koji su nam jako važni – rekla je Ljiljana Vuletić iz Udruge Ljubav na djelu koja okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti.

>>Za dugove triju bolnica Grad daje još 50 milijuna kuna

>>Dječja bolnica seli se u zgradu Medikola

Komentara 6

HE
helf
22:48 13.02.2015.

Bombastičnim gradnjama, vrtić vlada "kupuje izbore", a dobro se zna da je nemoguće u par mjeseci pred izbore bilo što napraviti !

NV
novo vriijeme
22:29 13.02.2015.

Sobra ideja, samo molimo da se Hostel za roditelje ne pretvori u hotel za Šterna a garaža za Zagreb Holding kao što se dogodilo na Rebru tako da ni garaža ni hotel nisu za pacijente nega za zaradu tajkuna na hrvatski način.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
07:41 14.02.2015.

kao nekoć beograd, danas sve odlazi zagrebu. to je ta obećana švicarska, samo povlaštenima i podobnima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije