Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Novi oblici rada: Devet modela zapošljavanja

Naslovnica
Foto: VL
14.06.2016.
u 00:15

Nove forme zapošljavanja pokazuju da se rastuća ekonomija dijeljenja širi i na radnu snagu.

Europsko tržište rada postojano raste po stopi od jedan posto godišnje, a posebno su u porastu srednje i nisko plaćeni poslovi. Muškarci, mladi i osobe bez visokog obrazovanja imaju bolje mogućnosti zapošljavanja od ostalih skupina. Europska tripartitna fundacija Eurofound, zadužena za tržište rada, dokumentirala je devet novih oblika zapošljavanja koji su se pojavili u državama članicama. Nove forme zapošljavanja pokazuju da se rastuća ekonomija dijeljenja širi i na radnu snagu.

Svaki peti zaposleni Europljanin ima ugovor na nepuno radno vrijeme, a u novije vrijeme osim usluga i imovine dijele se i radnici. Prvi od devet novih oblika zapošljavanja nazvali su “podijeljeni radnik” i operacionalizira se tako da se ugovor zaključuje između radnika i više poslodavaca koji se obvezuju da će mu zajedno osigurati punu satnicu.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje!

U Večernjem pročitajte i ove teme:

>> Kriza vlasti: HDZ ruši Oreškovića, SDP priprema plan za raspuštanje Sabora

>> Analiza Slavena Letice: Pet razloga za Vladu razvojnog zajedništva

>> Nova zvijezda: Novi treći politički put s Jokićem na čelu?

>> Nova pravila: Merkel pokušava zaustaviti prodor Kine u Njemačku

>> Presedan: Zagrebačka 15. gimnazija za upis uvodi prijamni ispit

Foto: VL

Komentara 8

R0
R00kie
21:54 13.06.2016.

ovdje su 2 vrste...uhljebi zasticeni kao licki medvjedi i normalni ljudi koji se trude i rade

TH
than
23:43 13.06.2016.

Mislim da kod nas funkcioniraju samo dvoje i to kako tako. Parazitski oblik (dok nam daju kredite) i emigracijski oblik. Sve ostalo je prezivljavanje i mucenje.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
08:09 14.06.2016.

Kod nas su dva oblika rada... ili si prijavljen na 4 sata a radiš 14-15 sati dnevno za minimalac ili radiš isto toliko a nisi uopće prijavljen.. teško je biti poduzetnik kad po cijeli dan moraš razmišljati kako prevariti radnika, državu i mušteriju i uz to podplatiti silne inspekcije, policiju , političare i razne referente...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije