Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Marina Srakića

Novi nadbiskup i metropolit đakovačko - osječki je Đuro Hranić

Đuro Hranić, portal (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/9
06.07.2013.
u 14:06

Papa Franjo prihvatio je Srakićevo odreknuće od službe zbog navršene kanonske dobi za umirovljenje 18. travnja ove godine kada je imenovao i novoga nadbiskupa

Pastirski štap kao znak pastirske službe na euharistijskom slavlju u katedrali Svetoga Petra u Đakovu mons. dr. Đuro Hranić primio je iz ruku dosadašnjeg nadbiskupa i mitropolita mons. Marina Srakića koji je tu funkciju obnašao posljednjih 16 godina.

Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće od službe zbog navršene kanonske dobi za umirovljenje 18. travnja ove godine kada je imenovao i novoga nadbiskupa. Mons. dr. Đuro Hranić službu je preuzeo upravo na dan desete godišnjice od kada je preminuo biskup Ćiril Kos. Novi nadbiskup đakovačko - osječki, kako je iznio u svojoj homiliji, posvetit će se prvenstveno duhovnoj obnovi prezbiterija, nastavit će sinodsku obnovu čitave Nadbiskupe te oblikovati pastoralna središta i profilirati Vikarijat u Osijeku.

- Veoma nam je važno čuvati i njegovati povezanost sa Srijemskom biskupijom jer smo 235 godina bili jedna biskupija. Srijemska biskupija ima specifične poteškoće kroz koje prolazi i mi želimo biti uz nju, pružajući joj podršku, ali ju istodobno snažiti vjerom drevnih srijemskih mučenika i posebno hrabrim svjedočanstvom svećenika i vjernika Crkve u Srijemu.

U isto vrijeme želimo nastaviti započeto promicanje zajedništva i suradnju s Požeškom biskupijom - rekao je mons. dr. Hranić te dodao kako će raditi i na osnaživanju posebnih područja pastoralnog djelovanja i važnosti pastorala braka te obitelji kao i novih svećeničkih te redovničkih zvanja.

Euharistijskom slavlju prilikom preuzimanja službe nazočio je i apostolski nuncij mons. Alessandro D'Ericco koji je na latinskom pročitao Apostolsko pismo odnosno bulu o imenovanju, ali i kardinal Vinko Puljić te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

>>Biskupi na zasjedanju o Milanovićevu posjetu Vatikanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije