Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi načelnik Glavnog stožera: Smanjit ću broj generala i admirala

Novog načelnika stožera Dragu Lovrića očekuje velik posao - transformacija oružanih snaga u skladu sa standardima NATO-a, ali i Europske unije
09. veljače 2011. u 15:25 32 komentara 3 prikaza
Lovrić (1)
Foto: Vanja Moskaljov
Pogledajte galeriju 1/3

Odbor za obranu Hrvatskog sabora složio se, i to jednoglasno, da dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Josipa Lucića, razriješi s te dužnosti te da se na to mjesto imenuje general pukovnik Drago Lovrić. Riječ je o prijedlogu Vlade s kojim se usuglasio i predsjednik države Ivo Josipović. Novog načelnika GS-a očekuje velik posao - transformacija oružanih snaga u skladu sa standardima NATO-a, ali i Europske unije.

- General Lucić dao je značajan doprinos razvoju Oružanih snaga. No došao je trenutak za promjenu - poručio je ministar obrane Davor Božinović.

Što u budućnosti čeka smijenjenog generala, Božinović nije precizirao, no iz njegova se odgovora kako je general Lucić dosegao vrh u vojnoj karijeri dalo naslutiti da je umirovljenje najizglednije rješenje. Za budućeg načelnika Lovrića ministar je istaknuo kako je prošao sve razine zapovijedanja, da je završio vojnu akademiju, bio zapovjednik i u Domovinskom ratu.

- Ima bogato iskustvo i može dati nove poglede i ideje u razvoju naših oružanih snaga - poručio je Božinović.

General Lovrić naglasio je kako je Oružanim snagama potrebno stalno transformiranje te najavio neke svoje prve korake - smanjivanje broja administrativnog osoblja, broja generala i admirala, zapovjedništva, modernizaciju Oružanih snaga.

Oružane snage trenutačno imaju 35 generala, a višegodišnje kritike da je to prevelik broj iz MORH-a i GS-a su odbacivali uz obrazloženje da na određenim dužnostima moraju biti časnici s generalskim činovima zato što je tako predviđeno propisima.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • hipnos:

    Hebate pa imamo više generala i admirala nego Amerikanci.

  • mikrogrizzly:

    Više admirala neg brodi! - reklo bi se onako nemilosrdno bodulski...

  • ljp:

    Napravi ti kontraobavjestajnu sluzbu pametnijeti je,pa da tudja gamad vise ne zatvara nase mladice.A djelovat mozes odmahpocet sa ovih portala koji su puni antidrzavnih tijela.