Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVO SREDOZEMLJE

Novi migrantski val pogađa Italiju: Stiže ih više tisuća mjesečno, a stotine ih stradavaju na moru

Oko 1200 izbjeglica stiglo je u Salerno
Foto: Michele Amoruso / IPA
1/6
10.03.2023.
u 22:55

U nizu spasilačkih akcija širom mora uz kalabrijsku obalu Italije spašeno je više stotina migranata. Obalna straža kaže kako je u opasnosti više od tisuću osoba i da složenosti ovakvih operacija pridonosi upravo velik broj osoba na brodovima. Italija ove godine zabilježava značajan rast broja ilegalnih ulazaka u zemlju. U 10 dana ožujka u zemlju je stiglo skoro 3 tisuće migranata, spram 1300 koji su tamo došli tijekom cijelog ožujka 2022.

Talijanska obalna straža u petak je pokrenula niz spasilačkih operacija i priskočila u pomoć stotinama migranata nakrcanih u više plovila nedaleko od talijanske obale, gotovo dva tjedna nakon što se ondje u brodolomu utopilo najmanje 73 ljudi.  "U opasnosti je više od 1000 ljudi", stoji u objavi talijanske obalne straže. Pripadnici obalne straže pokušali su uz pomoć svojih triju čamaca spasiti oko 500 migranata nakrcanih u plovilu koje je plutalo oko 70 milja (110 km) južno od kalabrijskog grada Crotonea, nedaleko od mjesta migrantske katastrofe 26. veljače.

U njihovu priopćenju stoji da su poslali još nekoliko svojih čamaca ususret još dvama plovilima s migrantima nešto dalje od prvog broda. Prema njima je punom brzinom zaplovio i brod talijanske mornarice da bi pomogao ugroženima. "Ovakve spasilačke operacije posebno su složene zbog velikog broja ljudi na brodovima koji plutaju", rekao je jedan pripadnik obalne straže. U odvojenom incidentu, koji se dogodio ranije u petak, obalna straža je spasila gotovo 500 migranata nedaleko od južnoga talijanskog otoka Lampeduse, izvijestili su lokalni mediji.

U petak je nažalost pronađeno tijelo dječaka iz brodoloma od 26. veljače kod Kalabrije pa je broj mrtvih porastao na 73, a mnogi se migranti još vode kao nestali. Talijanska desničarska vlada u četvrtak je zaprijetila strožim zatvorskim kaznama krijumčarima migranata te je obećala da će spriječiti i obustaviti njihovo protuzakonito prebacivanje migranata plovilima, istodobno otvarajući legalne migracijske kanale. Od srijede je u Italiju stiglo gotovo 3000 ljudi u usporedbi s njih oko 1300 tijekom cijelog ožujka prošle godine. U četvrtak je samo na Lampedusu u 41. plovilu stiglo čak 1869 migranata, objavila je novinska agencija ANSA, komentirajući da je riječ o rekordnom broju iskrcanih migranata u jednom danu. 

VIDEO: Uznemirujuća snimka: Pucnjava u Hamburgu

Komentara 1

Avatar Dragovit
Dragovit
22:01 11.03.2023.

Sve to treba zahvaliti Francuzima, Britima i Amerima jer su razvalili Libiju. "Slava zapadu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije