Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi magnet u Večernjakovoj seriji povijesnih naslovnica donosi svečanost ponovnog otvaranja Trga bana Jelačića

Najnovija uspomena koja nas sve povezuje je povratak spomenika banu Jelačiću nakon više od 40 godina cenzure
12. listopada 2018. u 16:36 712 prikaza
Novi magnet u Večernjakovoj seriji
Foto: VL

Ban Josip Jelačić drži posebno mjesto u povijesti Hrvatske. Za života je vodio Hrvatsku kroz turbulentno razdoblje 19. stoljeća, a nakon smrti je postao simbol hrvatskog otpora i nacionalnog osjećaja. Sedam godina nakon Jelačićeve smrti podignut je spomenik koji i danas stoji kao jedan od slavnih hrvatskih simbola, ali do svog sadašnjeg položaja je prošao trnovit put. Tek 1990. godine je spomenik postavljen na svoj sadašnji položaj, a Večernji list donosi magnet s naslovnicom reportaže spektakularne svečanosti povratka bana Jelačića na svoj trg. U nedjelju 14. listopada potražite magnet u paketu s Večernjim listom za samo 12 kuna.

Tijekom revolucija 1848. godine Mađarska je, u svojoj želji za nezavisnošću, dovela u pitanje opstanak Austro-Ugarske monarhije. Ban Josip Jelačić je stao na stranu Habsburške monarhije i u sukobu s Mađarima pomogao očuvati poredak, istovremeno spriječavajući daljnju mađarizaciju Hrvatske. Sedam godina nakon Jelačićeve smrti podignut je spomenik koji je simbolično bio postavljen prema sjeveru - Mađarskoj. Nakon Drugog svjetskog rata 1947. godine komunističke vlasti su spomenik uklonile, obzirom da je služio kao simbol hrvatskog nacionalnog identiteta. Dolaskom demokratski izabrane vlasti 1990. godine spomenik je vraćen uz veliku ceremoniju sa koje je Večernji list napravio reportažu.

Magnet s naslovnicom ovog simboličnog događaja potražite u paketu s Večernjim listom u nedjelju 14. listopada za samo 12 kuna.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma