Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi lider Darinko Kosor bit će važniji HDZ-u i SDP-u od Đurđe Adlešič

darinko kosor
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/8
14.11.2009.
u 14:57

U prvom krugu Darinko Kosor dobio je 479 glasova, Dražen Breglec 403, a Davor Žmegač 159.

Darinko Kosor novi je predsjednik HSLS-a. Rezultat je to gotovo devetosatnog rada 15. sabora HSLS-a održanog u Slavonskom Brodu. Iako se tijekom rasprave često isticala monolitnost HSLS-a, izbori za novog predsjednika stranke koji će naslijediti Đurđu Adlešič pokazali su da baš i nije tako.

Tijesan prvi krug

U prvom krugu Darinko Kosor dobio je 479 glasova, Dražen Breglec 403, a Davor Žmegač 159. Nakon drugog kruga, koji je trajao gotovo dva sata, dvoranom se pronio glas da je pobjednik Kosor.

I dok je on počeo primati čestitke, Breglec je osporio njegov izbor tvrdeći da je dobio manje od natpolovičnog broja od 1064 prisutna glasača. Sumnje u legalnost izbora te Breglecov pokušaj novog prebrojavanja glasova presjekla je Đurđa Adlešič – podigla je Kosorovu ruku u zrak kao znak pobjede.Potom je i službeno rečeno da su rezultati točni te da nema nikakvih nelegalnosti. U drugom je krugu, naime, Darinko Kosor dobio 528 glasova, a Breglec 464, što prema stranačkom statutu nedvojbeno znači Kosorovu pobjedu.

Namjera je D. Kosora, koji jest premijerkin daljnji rođak, da do idućih izbora od HSLS-a opet stvori relevantnu i samostalnu političku snagu. Premda će ga oporba dočekati s nadom da bi mogao “rasturiti” koaliciju i utjecati na to da se raspišu prijevremeni izbori, on će, kao što je i najavljivao, sada pokazati kako je HSLS vjerodostojan partner pa je izgledno da neće ugrožavati koaliciju s HDZ-om i HSS-om te da neće tražiti ulazak u Vladu.

Jači HSLS

Nakon što je izgubio izbore od Kosora, vidjet će se hoće li ostati i poneka od ideja Dražena Bregleca. On je zagovarao da HSLS traži od premijerke neko “konkretno” ministarstvo, a ne samo potpredsjedničku fotelju.

Zauzimao se, također za ideju da se HSLS prikloni tzv. trećem putu oko kojeg bi se za sljedeće izbore okupili i HNS, IDS i HSU, a svi zajedno pod kapom popularnosti Stjepana Mesića.

Jedino u čemu su se Kosor i Breglec slagali jest to da na predsjedničkim izborima ne treba podržati Andriju Hebranga.

Treba očekivati da će, uspije li Kosorov naum o jačanju HSLS-a, u budućnosti on biti važniji za dvije najveće hrvatske stranke no što je to bila Đurđa Adlešič.

Izabrani su i novi potpredsjednici stranke. To su Hrvoje Vojković, Karin Fenjveši, Sandro Jurman i Stanko Zrilić.

Komentara 15

BA
baća45
18:17 14.11.2009.

Pa zar HSLS još postoji???? Tko njih i zašto mora uvažavati osim iz razloga osobne kulture čovjeka prema minornoj stranci koja se kao stara udavača već godinama nastoji samo što bolje udati (koalirati).?????? Njima je jedini cilj što bolje koalirati kako bi \'\'zbrinuli\'\' što više svojih moćnika u državni aparat i nadzorne odbore i to je cijeli njihov program! Oni nisu ni L od liberala. Garantiram Vam da oni neće preći izborni prag ako sami izađu na slijedeće izbore !!!

OB
-obrisani-
20:35 14.11.2009.

koja VELIČINAAAA, koja politička snaga, koja sprdnja je taj hajeseles... žive kao paraziti na hrvatskom tkivu, da ne vire iz hadesmećarskog dupeta ne bi ih niti bilo. završili bi u kanalizaciji sa ostalim ovnima:)))))

OB
-obrisani-
15:45 14.11.2009.

Adlešič: Nasljedniku ostavljam snažnu parmalentarnu stranku??????????????????? Što se ovo ovdje događa? Pa ovo je sve otišlo na kvasinu..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije