Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠESTAMBENE ZGRADE

Novi javni poziv za sufinanciranje energetske obnove bit će raspisan 30. rujna

Mihael Zmajlović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
23.09.2015.
u 12:11

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancira s 40, 60 i 80 posto

Novi javni poziv za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada bit će raspisan 30. rujna, najavio je danas ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović pri obilasku jedne zgrade u Zagrebu koja se trenutno obnavlja.

- U pripremi je novi natječaj za energetsku obnovu zgrada vrijedan 50 milijuna kuna kojeg će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati 30. rujna. Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 stambenih zgrada u kojima živi više od 25.000 građana. To su poslovi za tvrtke i obrtnike vrijedni gotovo 400 milijuna kuna. Energetska obnova zgrada i kuća važna je za sve nas. Građani koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama imaju niže troškove grijanja, a na projektima obnove angažirane su domaće građevinske tvrtke. Tako građanima povećavamo kvalitetu života, potičemo domaće građevinare i stvaranje zelenih radnih mjesta te čuvamo okoliš – kazao je Zmajlović.

Ministar je istaknuo kako je ove godine odobreno i 100% financiranje izrade projektne dokumentacije za 588 stambenih zgrada, od kojih je većina spremna za obnovu, te se iz tog razloga kreće s novim javnim natječajem.

Predstavnica zgrade koju je obišao ministar Irena Blažinčić objasnila je da Fond zgradu sufinancira s 40 posto, 20 posto su imali od pričuve, a 40 posto su digli kredit na 12 godina.

- Pričuvu smo digli s 3 na 6 kuna po kvadratu – kazala je Irena Blažinčić. No veća pričuva će se nadoknaditi smanjenim računima za režije. Prosječno, za stan od 60 metara četvornih mjesečne režije trebale bi biti niže za 120 kuna. Njihova zgrada iz energetskog razreda E prijeći će u razred C i trošti će oko 40 posto manje energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancira s 40, 60 i 80 posto, ovisno o zoni u kojoj se zgrada nalazi, a izradu projektne dokumentacije u potpunosti plaća.

>> Kreće energetska obnova Kockice, potrošnja će se prepoloviti

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
13:47 23.09.2015.

Ovo je vabljenje i farbanje ljudi da potroše svoj novac kako bi neki mogli uživat u mercedesima, apartmanima i ostalim blagodatima. Tu mislim na one koji izdaju certifikate i građevinari. Kladim se sa bilo kime da su uštede kod tih sanacija u vezi rasipanja energije mizerne. Max. 5% i to zahvaljujući najviše novoj stolariji i eventualno LED osvjetljenju. Kod fasada i krovova je najviše laži, a tu se ustvari krije najveći trošak. Upravo gledam jednu zgradu na kojoj je izvršena energetska obnova prije godinu dana i već se fasada raspada. Bitno da je u sve to utrošeno 1,2 mil. kuna. Ljudi, nemojte na to nasjedat. Izmijenite eventualno vanjsku stolariju, ali ne PVC, jer ćete imati poslije problema sa gljivicama i bolesti, već upotrijebiti drvo i metal (Al i sl.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije