Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Novi izbori najrealniji, Mostova demokracija bez oporbe nije dobra

Susret Tomislava Karamarka i Bože Petrova
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2015.
u 19:00

Držim aktualnim omjer 60 posto novi izbori, 35 posto nova vlada SDP-Most i samo pet posto vlada HDZ-Most, kaže analitičar Puhovski

Vodstvo Mosta radi protiv demokracije koja mora imati poziciju i opoziciju. Smatra to politički analitičar Tihomir Cipek po kojemu bi Most, čak kada bi i uspio u svom naumu, radio na štetu građana.

– Zato smo i izašli iz jednostranačkog sustava. Oporba treba biti korektiv vlasti, a bez nje pitanje je kako bi sve funkcioniralo. To jednostavno nije dobar trend – tvrdi Cipek. Smatra da su čelnici dvije najveće koalicije sada podložni ucjenama Mosta i pri tome se, dodaje, ne snalaze baš najbolje.

Obje strane i dalje se nadaju

– Da međusobno dobro komuniciraju, dogovorili bi se da ignoriraju Most i da idu na nove izbore. No oni i dalje razmatraju dvojbene zahtjeve jer se nadaju da će bar netko od njih na kraju uspjeti sastaviti vladu s Mostom – kazao je Cipek, koji se čudi što čelnici stranaka nisu odmah dali eksplicitni odgovor na zahtjeve Mosta. Zbog svega mu se opcija novih izbora čini najrealnijom i najpoštenijom. Slično misli i politički analitičar Žarko Puhovski.

– I dalje držim aktualnim omjer 60 posto novi izbori, 35 posto nova vlada SDP – Most i samo pet posto vlada HDZ – Most – kaže Puhovski. Predsjednica ima pravo raspisati nove izbore, ali dodaje kako bi ipak prije toga trebala “pregristi” i jednom od njih dati mandat za pokušaj sastavljanja Vlade.

– Mislim da bi prvo trebala mandat dati Milanoviću jer on ima veću šansu, a to je šansa i za HDZ da dobije nove izbore koji neće biti tako daleko – kaže Puhovski. Postoji, dodaje, i opcija na koju računa SDP, a to je da se ide u Sabor i da se pošto-poto konstituira.

– Ali to se može ili s Mostom ili dijelom Mosta, a na SDP-u će u tom slučaju biti i odgovornost za razbijanje Mosta – drži Puhovski. Da bi se Most unutar sebe trebao konačno dogovoriti hoće li se kome prikloniti ili jasno reći idemo na nove izbore, drži analitičar Ivan Šiber.

– Na njima je odgovornost od prvog trenutka. Oni moraju vidjeti među sobom tko je za koju opciju jer od velike koalicije nema ništa kao ni od manjinske vlade – kaže Šiber. Nitko, dodaje, ne uzima u obzir činjenicu da u Hrvatskoj postoje dvije stranke koje nasljeđuju rascjep II. svjetskog rata. I koje zbog toga ne mogu surađivati.

– To je rascjep na kojem bi se trebalo raditi. Mi imamo situaciju u kojoj predsjednik jedne stranke optužuje drugu da nisu domoljubi. To u Njemačkoj nemate – objašnjava Šiber.

Poput reality showa

PR stručnjak specijaliziran za strateško komuniciranje u politici Krešimir Macan ocjenjuje da je na današnjem sastanku najsuvisliji govornik bio Zoran Milanović, ali i da je jasno da se blok okupljen oko njega pokazao najspremnijim za vlast.

– Sve je to izgledalo jadno jer je očito da Most nije spreman preuzeti odgovornost. Ako Most želi složiti vlast s HDZ-om, neka to i napravi ili neka kaže da se ide na nove izbore – tvrdi Macan. Svidjelo mu se, dodaje, prvo sučeljavanje Milanovića i Karamarka.

– Ovo je sve kao reality šou u kojem nam nedostaje samo glasovanje, a to bi mogli biti novi izbori, gdje bi rezultat mogao pokazati ocjenu posljednjih mjesec dana – zaključuje Macan.

>> Most želi nestranačkog premijera, a Božo Petrov bio bi potpredsjednik Vlade

>> 'Vjerujem da ćemo formirati Sabor i Vladu, potporu će nam dati i Petrina'

Komentara 4

DU
Deleted user
11:39 08.12.2015.

To što Petrov nudi je rotirajući položaj koji smo već vidjeli i osjetili u kolektivnom predsjedništvu bivše države. Sabor bez oporbe jest povrat na staro odnosno "socijalizam s ljudskim likom" koji je isto nestao. Poznato je da psihijatri djeluju na svoje pacijente, ali isto tako se zna da i pacijenti imaju značajan utjecaj na svoje liječnike. Utjecaj nekih bolesnika je na Petrova očito bio prevelik

DU
Deleted user
13:32 08.12.2015.

kakve prazne fraze, i veliko iznenađenje da je macana još jednom zadivio milanović, valjda ga zadivi svakih 15 minuta cio dan.

TT
tata.tomy
19:19 07.12.2015.

Nisam primijetio da je ijedna oporba u Hrvatskoj bila korektiv vlasti. Svaka vlast se ponašala bahato iz prostog nedostatka elementarne političke kulture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije