Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠLJACI

Novi gastarbajteri (ni)su dobrodošli

rumunji
Foto: Screenshot Deutsche Welle
1/2
16.01.2014.
u 08:45

Rumunji i Bugari posao bez ikakvih prepreka mogu i smiju tražiti i u Njemačkoj.

Hoće li građani Hrvatske za nekoliko godina doživjeti istu sudbinu kao i Bugari i Rumunji? Mnogi hrvatski radnici tek su nakon ulaska svoje zemlje u Europsku uniju shvatili da im je ograničen pristup tržištu rada, na primjer Njemačke.

Isto je pravilo sedam godina vrijedilo i za Rumunje i Bugare. Od 1. siječnja 2014. za građane tih dviju članica Europske unije više ne vrijede nikakva ograničenja o kretanju na tlu EU i potrazi za poslom u nekoj drugoj članici. Rumunji i Bugari posao bez ikakvih prepreka mogu i smiju tražiti i u Njemačkoj.

Ali tamo je sve više onih koji se boje da će novi došljaci s jugoistoka Europe zlorabiti njemačko gostoprimstvo. Je li riječ o opravdanom strahu ili možda ipak samo o jeftinom populizmu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>I mladi i obrazovani postat će gastarbajteri

>>'Oko 150.000 mladih otišlo je iz Hrvatske. To je genocid!'

Komentara 45

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
09:23 16.01.2014.

Pa zašto bi itko htio van ovog zemljaskog raja Hrvatske?! Kad nam tu Pusići, Meići i Milanovići "uvode red"...radna mjesta niču kao gljive poslije kiše, porezi mali, lako otvoriti obrt ili neku prozvodnju, klima je pogodna za investicije, političari nisu ubojice i lopovi..... porez prvo plaćaju tajkuni..... P.S. IRONIJA

NA
narod1
12:20 16.01.2014.

Europa će uskoro biti kao Amerika. U nekim dijelovima se radi teško, u nekim manje, a neki služe za odmor. Pretpostavljam da će Hrvatska biti nešto kao Florida ili dio Kalifornije, područje za odmor Europljana. Za biti nešto više nismo pokazali talenta niti organizacije.

US
USA
10:18 16.01.2014.

Ne treba stavljati ni sve Bugare ni Rumunje u isti kos. Ovdje se iskljucivo radi o ljudima koji ne rade ni u tim zemljama, vec planski koriste socijalni prihod kao izvor zarade. Vecinom Romi i nesto malo sirotinje iz ruralnih krajeva. Sto se tice Turaka tu je problem u nacinu funkcioniranja obitelji jer glava obitelji radi, ali uz nju nitko, a doveo je zenu i jos je napravio najmanje 4 djece koji su sad rodjenjem Njemci, ali se ne skoluju, ne rade i funkcioniraju jedino u unutar svoje zajednice. Cijeli zapad ima problema sa doseljenicima koji se ne zele integrirati u drustvo, koji se ne zele skolovati ni raditi i zive od socijalne pomoci u istim naseljima. Nacin zivota im je isti kao u maticnim zemljama, samo ovdje nema rata, a socijalna pomoc je dovoljna da prezivljavaju. Ovdje je prisutan i trajni problem njihove neintegracije u zapadno drustvo i integrira se u pravilu oko 3%. To ce uskoro postati i nacionalni problem u tim zemljama jer imaju pravo glasa, sve ih je vise. i moci ce odredjivati pravila igre. Kad mi frendovi, naravno salonski ljevicari iz Francuske, fantaziraju o multikulturalnosti, uvijek im dokazem u praksi da tog njihovog ljubljenog Alzirca ili Arapa, boli briga za Vive la France, Jeanne d'Arc ili za frankofonsko nasljedje i da moze da bi brzo zapalio cijelu Francusku povijest i nasljedje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije