Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Već od ožujka gledatelje očekuju novi specijalizirani TV kanali Digitana televizija za sve

Novi filmski, dječji, ženski, sportski i informativni TV program

televizija
Arhiv VL-a
20.01.2010.
u 17:05

Od 1,3 milijuna vaučera koji su podijeljeni za kupnju posebnog digitalnog prijamnika do prosinca prošle godine iskorišteno ih je oko 135.000, a za informativno-edukativnu kampanju osigurano je 1,9 milijuna kuna.

Idućeg tjedna u utorak, 26. siječnja, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji točno u 23.59 sati bit će isključen analogni TV signal.

Time će stanovnici tih dviju županija postati prvi u Hrvatskoj koji će nacionalne televizijske programe moći gledati samo putem digitalnog TV signala, a do kraja godine to će moći i svi ostali u Hrvatskoj jer je 1. siječnja 2011. datum kada će se u cijeloj zemlji početi emitirati samo digitalni TV signal (i za nacionalne i za regionalne TV nakladnike).

A da bi oni koji imaju starije televizore (noviji su već opremljeni za to) mogli primati takav signal i kristalno čistu sliku na ekranu, potrebno je nabaviti i instalirati poseban digitalni prijamnik (Set top Box). Da bi se olakšala provedba digitalizacije i nabava prijamnika, svi pretplatnici HRT-a (njih oko 1,3 milijuna) dobili su vaučere u vrijednosti 75 kuna) s kojima, uz nadoplatu, u trgovinama tehničke opreme mogu kupiti Set top boxove.

– Za podjelu vaučera osiguran je 61 milijun kuna, a za informativno-edukativnu kampanju oko 1,9 milijuna kuna. Do prosinca prošle godine 135.075 vaučera bilo je iskorišteno – kazao je jučer tijekom razgovora s novinarima državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić.

A kad je digitalizacija posrijedi, važno je najaviti da bi do ožujka Hrvatska prvi put mogla dobiti čak tri nova specijalizirana TV kanala jer je Vijeće za elektroničke medije raspisalo javni poziv za eksperimentalno emitiranje specijaliziranih TV programa na nacionalnoj razini, i to unutar multipleksa B. Pravo na eksperimentalno emitiranje trajat će šest mjeseci, no već u svibnju Vijeće kani raspisati javne natječaje za pravo emitiranja specijaliziranih kanala. Iako su sve tri nacionalne televizije – HTV (najvjerojatnije u multipleksu A, koji bi mogao biti dodijeljen samo javnoj televiziji), Nova TV i RTL – spremne pokrenuti nove specijalizirane programe, nijedna od njih ne želi otkriti svoje planove. No neslužbeno se doznaje da HTV i dalje želi pokrenuti već najavljivani sportski i informativni kanal, ali i onaj namijenjen samo dokumentarnom sadržaju. Novu TV, doznaje se, zanima specijalizirani filmski kanal, kao i dječji. Na RTL-u pak navodno postoji plan o pokretanju ženskog kanala, a razmišlja se i o filmskom te o kanalu rezerviranom za serije.

Stručni timovi za besplatnu pomoć pri montiranju uređaja

U svakoj županiji bit će spremni posebno okupljeni stručni timovi pod nazivom "Digitalna televizija za sve", koji će pomoći svima koji imaju nedoumica ili tehničkih problema pri montiranju, uključivanju i aktiviranju digitalnih prijamnika. Takvi će timovi dolaziti u domove kako bi pomogli da se s analognog prijeđe na digitalni signal, a njihova pomoć bit će – besplatna. Da bi oni dali savjet ili došli na određenu adresu, dovoljno je nazvati broj telefona 0800-11-20-11.

– U Istri će te timove činiti 40-ak ljudi. Među njima će biti i studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci – najavio je Igor Lučić.

 

Komentara 3

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:22 20.01.2010.

Prije toga trebate ukinuti RTL jer njihov glavni program je negledljiv i dno dna a da ne govorim o RTL-u plus.

DA
dante76
19:28 20.01.2010.

Zelimo RTL DADILJA, specijalizirani kanal koji ce emitirati samo tu famoznu seriju over and over and over again....sve do sudnjeg dana.

Avatar Azriel
Azriel
20:27 20.01.2010.

fakat su dečki u pravu. Zamislite specijalizirane RTL kanale, jedan žemski, hmmm da vidimo... Renata Sopek skače na lopti, žderimo kod susjeda, čistimo ciganske kuće, i modni kutak by modni štakor. Serije bi bile fakat kvalitetnije, uz već spomenutu Dadilju, tu je rat u kući, Malcom u sredini, puna kuća od 0-24.... Nova TV pak traži filmski kanal, vjerovatno bi snimili filmsku verziju Lud zbunjen, ili Naša mala klinika, a strani filmovi bi bili Američki sve za po 200 dolara... Ako netko konačno ne zabrani te dve smeće televizije, slijedeće generacije djece će biti obični debili, koji će se furati na Antišu, ekipu iz big brothera, a u Renati Sopek će vidjeti idola.. KAd smo već kod Sopekice, zar ne postoji obveza za treniranje ljudi, da se završi nekakav fax, mislim DIF i to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije