Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački bundek

Novi centar vraća u život projekt koji 6 godina leži u ladici Grada

jezerce01_krs_200711.jpg
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
21.07.2011.
u 12:15

Nedavno je Zaklada Zamah Vijeću Gradske četvrti Novi Centar odobrila 12.349 kuna za četiri klupice. Zatražit će se sadnja jasena

Četiri klupe koje ćemo postaviti na jezercu u Novom centru bit će prvi korak ka ostvarenju projekta njegova sveobuhvatnog uređenja otprije šest godina, najavljuju nezavisni vijećnici u Vijeću Gradske četvrti Novi centar Domagoj Švegar i Davor Petračić. 

Jezero - greška iz 1982.

Nedavno je Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah odredila 12.349 kuna za projekt Vijeća Gradske četvrti Novi Centar uređenja jezerca. Inicijator toga je Domagoj Švegar, a širi projekt kojeg je naumio “izgurati” jest onaj tvrtke Nimbus iz veljače 2005. godine, kojeg je naručio Grad i pospremio u ladicu. Taj projekt, koji su izradili arhitekti Marina Šojat i Tomislav Lasić, parkovni arhitekt Dragutin Kiš i biolog Antun Alegro, stajao bi navodno oko milijun kuna. Na njega je nedavno upozorio HDZ-ov gradski vijećnik Josip Žunić koji je javno pitao nudi li novo Vijeće četvrti drugi projekt, te za što su dobili novac. 

– Osim što ćemo postaviti klupe, zamolit ćemo Zelenilo da posadi 12 stabala jasena uz obalu koja se naslanja na Ulicu Ljudevita Šestića – objašnjava Petračić.

Upravo to predviđa i zaboravljeni projekt uređenja jezerca nastalo 1982. godine za iskopa temelja nebodera u Šestićevoj. Namjera je u najnapučenijoj karlovačkoj četvrti napraviti ne samo odmorište, nego i obrazovni centar u kojem bi učenici pohađali nastavu iz prirodoslovnih predmeta. Uredila bi se šetnica uz jezerce, te posadilo bilje koje bi također iz edukativnih razloga bilo posebno označeno pločicama. Predlaže se sađenjem bilja zakloniti pogled prema vojarni Luščić, te rekonstruirati parkiralište pokraj bare tako da se ostavi prostor za sadnju drvoreda i uže pješačke staze s klupama, a parkirališna bi mjesta bila zasjenjena. Previđene su i površina za igru i korisne aktivnosti djece. Prostor bi se ukrasio posebnim vrstama vrbe, a sugerira se i sadnja glogova, te bijele vrbe, poljskog i žalobnog jasena, bijele domaće topole. 

Uređenje nije prioritet

Jezerce bi se vizualno zaštitilo od planiranog dijela gradskog prstena drvećem. Sve je to za sada utopija, jer jezerce će dobiti samo klupe.Iz Grada saznajemo da se projekti provode u suglasju s mjesnom samoupravom, a uređenje jezerca GČ nije navela kao prioritet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije