Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MEDIJIMA

Nove zabrane u Iranu: Umjesto riječi 'homoseksualnost' koristit će se 'seksualna devijacija'

Anti-Hijab Protests Continue - Iran
Foto: SalamPix/ABACA/ABACA
1/3
08.08.2023.
u 22:44

Irak nije eksplicitno kriminalizirao homoseksualne odnose, no moralne klauzule u kaznenom zakonu koriste se protiv LGBT zajednice

Irački medijski regulator u utorak je naredio svim medijima da ne koriste riječ "homoseksualnost" nego umjesto toga izraz "seksualna devijacija", objavio je regulator. Iračka komisija za komunikaciju i medije priopćila je da je također zabranjeno koristiti izraz "rod". Svim licenciranim telefonskim i internetskim kompanijama zabranjeno je korištenje tih izraza u bilo kojoj od svojih mobilnih aplikacija.

Irak nije eksplicitno kriminalizirao homoseksualne odnose, no moralne klauzule u kaznenom zakonu koriste se protiv LGBT zajednice.

Velike iračke stranke u posljednja dva mjeseca pojačale su kritike na račun LGBT prava, a zastave duginih boja redovito se spaljuju u prosvjedima frakcija šijitskih muslimana koji su tako reagirali na nedavna spaljivanja Kurana u Švedskoj i Danskoj. Više od šezdeset zemalja svijeta kriminalizira homoseksualne odnose, a dopušta ih više od 130 država, prema internetskoj stranici Our World in Data.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Zašto u Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi?

Ključne riječi

Komentara 3

GO
goran2hr
09:34 09.08.2023.

Pa i kod nas se nameću izrazi. Nije problem vidjeti kako se to npr. kod nas zvalo u Medicinskoj enciklopediji iz osamdesetih. Iranci imaju svoju kulturu, tradiciju i pravila.

LE
Leomir
20:29 09.08.2023.

Sodoma.

Avatar barba_arba
barba_arba
11:33 09.08.2023.

Avijacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije