Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova generacija elektroničkih OI
Povratak na članak

Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev

Građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka

Komentari 22

DU
Deleted user
12:04 29.07.2021.

Na osobnu, koja se treba tada zvati, "Kartica Identifikacije Osobnih Dokumenata" treba biti na čipu, osobna, zdravstvena, dopunsko, vozačka,oružni list, prometna,radna knjižica sa stečenim diplomama ,Nešto otprintano, nešto na mediju..

VL
AF
AfganistanskiHrvat
11:14 29.07.2021.

A kada nabavimo nove za koju godinu idu nove u kojima će biti i vozačka.

VL
HE
Herceg56
14:21 29.07.2021.

Niste normalni,svaki tjedan neke promjene:zakone, dokumente, papire..,a sve na štetu jadni ljudi.Kakva smo država di se zakon mjenja svaku godinu?!

VL
AA
aabbcc
11:12 29.07.2021.

Valda vam vazi ko ima eu-prometnu ne treba vaditi osobnu jer zasto da neko nosa dva id-dokumenta ?

VL
Avatar babinjak1984
babinjak1984
17:05 29.07.2021.

Ovo postaje naporno.

VL
Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
16:21 29.07.2021.

Samo uzimanje novaca. Dođeš mjenjati neki dokument i onda dobiješ uplatnicu iz prošlog stoljeća, ni koda za skeniranje da platiš na licu mjesta. nema ju POS aparata, nemreš uplatu poslati email. Ne možeš dokazati upatu preko int. bankarstva. Najprije čekašš sa brnjicom vani da dobiješ uplatnicu, onda čekaš negdje da ju platiš uz proviziju 10 kn, onda ooet čekaš da se gospoda uvjere da je to plačeno. I sad bi oni ćip osobne ,a informatizacija im je u srednjem vijeku.

VL
MU
Muahrem
00:18 30.07.2021.

Mrsss nista mi se ne sviđa prvo je. Dok netko zivi van hrvatske imaju pasos., pa kad bi im istekla moraju u hrvatsku ili ambasadu menjati opet pasos. Daj molim te to je sranje. Tako i kad neko morao raditi pasos trazili da se radi osobna onda pasos a osoba je bila prijavljen van hrvatske. Kako glupost rade kad na kraju osobna ostala u hrvatsku migu obrisat guzicu stim.a koristi pasos. Pasos se moglo raditi bez projave ako je osoba projavljen van hrvatske pa ja sam tako radil. Nisam u usranu hrrvatsku prijavljen a tada sam bio u hrv., pa sam tako i menjal pasos. Nenamjeravam vise u hrvatsku se prijavljivat jer se sramim sto sam se rodil tamo. Menjat cu državljanstvo i micem se od usrane hrvatske pljačkaša lopova koji manipuliraju narodima i cine losim osobama.

VL
KO
kompjuter
18:53 02.08.2021.

Stvarno smo banana država,za koji mjesec opet nova di bude ubačena vozačka,koji si član stranke itd,legalno pljačkanje svog naroda

VL
VI
Vidan
22:42 17.09.2021.

Bok. Hteo sam da kažem da za razliku od Hrvatske Srbija nije uvela mogućnost oglašavlja lične karte nevažećom ukoliko se njihovim državljanima dogodi gubitak iste u inostranstvu. Možete zamisliti koliko su zaostali.

VL
TE
TeoretičarZavjera
12:05 29.07.2021.

Zašto i obične nisu besplatne za djecu? Ja sam nedavno morao platiti za dječje jednako kao i za sebe!

VL
ĆA
ĆanotaKrljo
20:23 29.07.2021.

Hoćemo li ih morati obnavljati svaki tjedan ili svaki mjesec ?

VL
Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
11:27 29.07.2021.

ma joj sve bedasto već godinama.. Umjesto jedne kartice na kojoj možeš imati sve dokumente, i osobnu, i putovnicu i vozačku itd.. Ali državi se ne isplati imati samo jednu karticu, treba proračun puniti.

VL
UM
Umjereni
12:32 29.07.2021.

Vozačka mislim da ne može biti na osobnoj već zbog toga što ne postoji dogovor oko toga na razini EU pa onda u svakoj zemlji ionako policija traži vozačku koja mora biti zasebni dokument. Ali nešto drugo, da je imalo više znanja i volje i da politiku vode obrazovani ljudi, a ne 80togodišnjaci kojima je tehnika svemirsko čudo, već smo odavno većinu dokumenata mogli imati u digitalnoj formi na mobitelima. A posljednji primjer neznanja je izdavanje famoznih covid putovnica u obliku pdf-a. To je ovoj državi pojam digitalizacije. A to gdje će čovjek na mobitelu držati taj pdf (neki pojma nemaju) i to što mora stalno prstom širiti dokument da bi se vidio 2d kod, to njih ne zanima jer ne znaju bolje. Za usporedbu, slovačka država je izradila aplikaciju za mobitel koja kod lijepo prikazuje preko cijelog ekrana i nema nikakve potrebe pohranjivanja i pretraživanja po mobitelu gdje nam je nekakva pdf covid putovnica.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.