Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza zbog koronavirusa

Nove mjere austrijske Vlade za pomoć obiteljima, 50 posto više ženskih poziva u pomoć

Austrija uvodi nove mjere
Foto: Andy Wenzel
1/4
VL
Autor
Snježana Herak
25.03.2020.
u 15:47

Vladinim se mjera namjerava olakšati život obiteljima u ovo 'zahtjevno vrijeme'

Nove mjere austrijske Vlade za pomoć obiteljima, posebno s djecom i samohranim roditeljima, zahvaćenim posljedicama koronavirus krize, predstavile su u srijedu u Beču, ministrica žena Susanne Raab, ministrica pravosuđa Alma Zadić i ministrica obitelji Christine Aschbacher

Kako su istakle, Vladinim se mjera namjerava olakšati život obiteljima u ovo „zahtjevno vrijeme“.

U svom uvodnom obraćanju ministrica Raab je posebno zahvalila svim ženama koje rade u trgovinama živežnih namirnica, zdravstvu, apotekama i trafikama koje u nastaloj situaciji istovremeno daju ogroman doprinos društvu i svojim obiteljima, nazvavši ih „junakinjama svakodnevice“. Dodala je kako niti od kuće nije lako raditi i istovremeno brinuti o djeci i obitelji. Istaknula je kako i podaci govore da to nije lako jer je „za 50 posto više poziva“ preko dežurnih telefonskih i online linija za pomoć ženama.

Kako je spomenuto u Austriji je 108.000 samohranih roditelja s djecom ispod 15 godina starosti.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić predstavila je Vladinu mjeru pomoći obiteljima s djecom,  prema kojoj sve osobe koje su dosad dobivale novac za alimentaciju ili naknadu za izdržavanje, a više ih ne dobivaju zbog posljedica krize prouzročene koronavirusom, kao što su gubitak radnog mjesta i sl., kod obveznika plaćanja, mogu do 30. travnja podnijeti nadležnim austrijskim organima vlasti svoj Zahtjev za novčanu pripomoć. I to, kako je istakla Zadić, "bez inače uobičajenog sudskog izvršnog naloga". 
Mjere su ograničenog trajanja (30.travanj 2020.), a pozitivno riješene zamolbe za novčanu pripomoć osiguravaju isplatu narednih šest mjeseci.

Zaradić je također poručila svim razvedenim roditeljima da djeca „imaju pravo viđati oba roditelja“, bez obzira na Covid-19 krizu.

"Ministarstvo za skrb o obiteljima, stavit će novac na raspolaganje", poručila je ministrica Aschbacher. Apelirala je zajedno sa svojim kolegicama na one koji se osjećaju preopterećenima više koriste Vladine ponude posebne skrbi u školama, gdje postoje dežurstva za djecu ili pomoć pri E-Learningu.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije