Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima života?

Nove fotografije: Na Marsu otkrivena tekuća slana voda

mars
Reuters/Pixsell
05.08.2011.
u 12:17

– Ovo nas otkriće dovodi sve bliže odgovoru je li na Marsu moguć bilo kakav oblik života. Crveni planet tako postaje vrlo važna destinacija za buduća istraživanja – rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.

Posljednje fotografije planina na Marsu mogle bi biti dosad najbolji dokaz da na tom planetu postoji tekuća voda koja je osnovni preduvjet za život. Znanstvenici smatraju da je riječ o slanoj vodi, a novim otkrićem pohvalili su se na konferenciji za medije u sjedištu NASA-e. Autor istraživanja Alfred McEwen zajedno sa svojim kolegama promatrao je Mars putem kamere HiRISE.

Uspjeli su snimiti tamne linije nalik na prste koje su se površinom Marsa širile u proljeće, a zimi bi nestajale. To je dokaz da voda nestaje kad je hladno, a pojavljuje se za toplijeg vremena.

– Ovo nas otkriće dovodi sve bliže odgovoru je li na Marsu moguć bilo kakav oblik života. Crveni planet tako postaje vrlo važna destinacija za buduća istraživanja – rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.

Snimljena pojava događa se u blizini ekvatora Marsa, na njegovoj južnoj hemisferi gdje su temperature dovoljno visoke za postojanje tekuće vode.  S obzirom na to da je Mars više od 80 milijuna kilometara udaljeniji od Sunca nego Zemlja, znanstvenici su dosad smatrali da voda na Marsu može postojati samo u obliku leda i to na polovima planeta.

Komentara 19

KU
kukuriku
14:26 05.08.2011.

..neka Americki astronauti ponesu sa sobon u misiji na Mars i tunju-udicu, pa mozda i upecaju nesto..

Avatar Sor@n
Sor@n
16:53 05.08.2011.

Ima čak nešto kisika osim vode. Prije dvije milijarde godina na marsu je bilo kao na zemlji. Za dvije milijarde g. će Zemlja izgledati kao Mars a Venera kao danas zemlja. Neću dalje. Cheers.

MO
modovisisajteMaraschino
13:01 05.08.2011.

to se netko popišao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije