Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Nove fotografije: Na Marsu otkrivena tekuća slana voda

– Ovo nas otkriće dovodi sve bliže odgovoru je li na Marsu moguć bilo kakav oblik života. Crveni planet tako postaje vrlo važna destinacija za buduća istraživanja – rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.
05. kolovoza 2011. u 12:17 19 komentara 6 prikaza
mars
Foto: Reuters/Pixsell

Posljednje fotografije planina na Marsu mogle bi biti dosad najbolji dokaz da na tom planetu postoji tekuća voda koja je osnovni preduvjet za život. Znanstvenici smatraju da je riječ o slanoj vodi, a novim otkrićem pohvalili su se na konferenciji za medije u sjedištu NASA-e. Autor istraživanja Alfred McEwen zajedno sa svojim kolegama promatrao je Mars putem kamere HiRISE.

Uspjeli su snimiti tamne linije nalik na prste koje su se površinom Marsa širile u proljeće, a zimi bi nestajale. To je dokaz da voda nestaje kad je hladno, a pojavljuje se za toplijeg vremena.

– Ovo nas otkriće dovodi sve bliže odgovoru je li na Marsu moguć bilo kakav oblik života. Crveni planet tako postaje vrlo važna destinacija za buduća istraživanja – rekao je NASA-in administrator Charles Bolden.

Snimljena pojava događa se u blizini ekvatora Marsa, na njegovoj južnoj hemisferi gdje su temperature dovoljno visoke za postojanje tekuće vode.  S obzirom na to da je Mars više od 80 milijuna kilometara udaljeniji od Sunca nego Zemlja, znanstvenici su dosad smatrali da voda na Marsu može postojati samo u obliku leda i to na polovima planeta.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • kukuriku:

  ..neka Americki astronauti ponesu sa sobon u misiji na Mars i tunju-udicu, pa mozda i upecaju nesto..

 • Avatar Sor@n
  Sor@n:

  Ima čak nešto kisika osim vode. Prije dvije milijarde godina na marsu je bilo kao na zemlji. Za dvije milijarde g. će Zemlja izgledati kao Mars a Venera kao danas zemlja. Neću dalje. Cheers.

 • modovisisajteMaraschino:

  to se netko popišao...