Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA OBALI CRNOG MORA

Novcem od mita grade palaču za premijera Vladimira Putina

putin dvorac
Foto: ruleaks.net
1/5
20.01.2011.
u 20:04

Veliki kompleks Putin je počeo graditi 2006. godine – obavijestio je Medvedeva otvorenim pismom jedan investitor

Veliki dvorac u stilu talijanskih palača, s kasinom, amfiteatrom, crkvom, bazenima, sportskim terenima, helidromima, parkovima... moderna verzija carske palače gradi se od 2006. na obali Crnog mora za ruskog premijera Vladimira Putina. Palača izrasta na desecima tisuća četvornih metara, uključujući i terene sa zaštićenim šumama. U blizini se radi vinograd u kojem će se uzgajati birane sorte od kojih će se raditi elitno vino. Cijena cijelog projekta premašila je već milijardu dolara, a riječ je o novcu koji se slijeva kroz korupciju, mito i krađu.

Pismo misiji u UN-u

S tim se tezama krajem prosinca ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu otvorenim pismom obratio Sergey Kolesnikov, jedan od bivših Putinovih suradnika koji je iz projekta “ispao” jer se pobunio protiv nelegalnih radnji vezanih uz “Projekt Jug”, pod čijim je imenom 2005. započet cijeli posao. Početna ideja investitorima je objašnjena kao izgradnja wellness centra na obali Crnog mora. Bio je to tada samo jedan od poslova investicijske tvrtke OOO Rosinvest, osnovane 2005. na Putinovu inicijativu, a koja je ulagala i u brodogradnju, građevinu i druge industrije sve do krizne 2008. godine. Tada su svi poslovi, osim “Projekta Jug” obustavljeni, a izgradnja palače stavljena je pod izravni nadzor Putinova bliskog prijatelja Nikolaja Šamalova. Kolesnikov se Medvedevu obratio, navodi, jer ga smatra zagovornikom borbe protiv korupcije koja u Rusiji godišnje, prema podacima Transparency Internationala, pojede između 250 i 300 milijardi dolara, od čega velik dio otpada na javni sektor, odnosno krađu kroz ugovore koje sklapa vlada. Kolesnikov je svoje pismo dostavio ruskoj misiji u UN-u, a potom ga je objavio Washington Post.

Putinovi glasnogovornici priču su demantirali, a potom su slike raskošnog kompleksa osvanule na RuLeaksu, ruskoj zviždačkoj stranici koju je po uzoru na WikiLeaks 14. siječnja pokrenula ruska Piratska stranka. U srijedu, odmah nakon što su na stranicu postavljene raskošne fotografije palače koje su, pretpostavlja se, dostavili radnici koji rade na izgradnji, stranica je izvrgnuta napadima DDosa.

Serveri izvan Rusije

Međutim, njezini su serveri izvan Rusije, domena nije registrirana na ruskog državljanina, a sve što se stavlja na stranicu automatski se kopira na druge mreže, uključujući Facebook. A nije prošlo ni mjesec dana od kada se Putin rugao SAD-u i tražio Nobela za Juliana Assangea...

Komentara 73

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
15:09 23.01.2011.

Pa koji car je bez palače ?

OB
-obrisani-
20:59 20.01.2011.

ako covjek ode na google i otipka russia news, dobije tisucu naslova na Rusiju i niti jedan ovakav kao sto je sad senzancionalno prenio VL s moga kompjutera u Americi se dobije tako s hrvatskog google se dobije puno slabije.

OB
-obrisani-
13:38 21.01.2011.

primjedba Vlado, Dr.Vladimir Putin, ekonomija,Vlado,lijepo ime bog ga zivio. nema veze s frazom The Glory of the Slavs zasto ti ova fraza smeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije