Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava

Novčanici i mobiteli kupača na plažama lak su plijen kradljivcima

plaža
Ivana Ivanović/PIXSELL
20.07.2011.
u 16:19

Turistički je kriminalitet na području PU primorsko-goranske u porastu. U mjesec dana zabilježeno je 148 krađa na plažama, u apartmanima, hotelima, kampovima, stanovima i kućama

Ugodan odmor domaćim i stranim turistima i ovoga ljeta mogu pokvariti kradljivci kojima je turistička sezona i te kako "radna", a plaže, apartmani i kampovi prava “lovišta”. Unatoč upozorenjima krađa je sve više pa je tako od početka sezone na području PU primorsko-goranske zabilježeno 148 kaznenih djela imovinskog karaktera što potvrđuje da je turistički kriminalitet, kako ga u policiji nazivaju, u porastu. Kradljivci koriste svaku priliku, a najbolje “operiraju” na plažama – dok se turisti hlade u moru, a nitko ne pazi na ostavljene stvari. Kradu torbe, naprtnjače, novčanike s pozamašnim iznosima i karticama, zlatninu, satove, mobitele, videokamere, fotoaparate.

– Od 148 krađa u proteklih mjesec dana u 23 slučaja riječ je bila o provalama u apartmane, kuće, stanove, u 12 navrata kradljivci su “očistili” kamp-kućice i šatore, zabilježeno je 17 krađa u hotelske sobe ili ugostiteljske objekte, a najcrnja je brojka s plaža, zabilježeno je čak 46 krađa, što je u usporedbi s lanjskih 17 krađa u istom razdoblju najveći porast – kazao je danas u Rijeci Robert Tomac, načelnik Odjela općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske dodajući da je među oštećenima u svim krađama četrdesetak stranih državljana, a kradu i domaći i stranci. Među domaćim lopovima prednjače oni koji su u Primorje i otoke stigli iz unutrašnjosti Hrvatske. Tomac je ponovno, kao i uoči sezone, upozorio građane da prilikom odlaska na plažu sa sobom ne nose veće količine novca, skupocjeni nakit i druge vrijedne predmete ili da ih ne ostavljaju bez nadzora jer mogu postati lak plijen kradljivcima. Isto tako vrata i prozore apartmana i kuća treba zatvarati i zaključavati, kao i automobile, šatore i kućice u kampovima.

Inače, najviše je krađa, prošli tjedan čak 15, zabilježeno na plažama na Krku i Rabu, a među oštećenima su i strani i domaći gosti. Troje je Austrijanaca na plaži u Loparu ostalo bez mobitela, fotoaparata, kreditnih kartica, osobnih isprava. Oštećeni su za ukupno oko osam tisuća kuna, što je “prava sitnica” u usporedbi s gospođom koja je, kad je izašla iz mora, vidjela da joj nema novčanika u kojem je bilo čak 20 tisuća kuna i mobitela, ili mladog Zagrepčanina kojem su nestala tri mobitela vrijedna 10 tisuća kuna. A da kradljivci uzimaju sve što im dođe pod ruku, potvrđuje primjer krađe uređaja za mjerenje šećera.

Za svim kradljivcima te ukradenim predmetima i novcem policija intenzivno traga. Neki od lopova su i dolijali, primjerice 21-godišnji Riječanin koji je “operirao” u Ičićima, Opatiji i na Cresu i 23-godišnji Zagrepčanin koji je krao po Krku, a drugima su, poručuju iz policije, na tragu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije