Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novca za sufinanciranje prijevoza nema jer se gradi studentski dom

Studentski centar Karlovac deset godina studentima je plaćao pedeset posto cijene karte vlakom za što su izdvajali 500 do 700.000 kuna
29. prosinca 2014. u 12:54 0 komentara 324 prikaza
dom
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell

Nije mi jasno zašto nam se više ne plaća prijevoz vlakom. Objašnjenje da je to zbog izgradnje Studentskog doma je suludo. Trebalo je naći neko rješenje, a ne ovako, mnogima je to puno značilo- ogorčeni su karlovački studenti, koji od ove akademske godine prijevoz vlakom moraju plaćati u stopostotnom iznosu.

Pomoć podstanarima

Dosad je Studentski centar Karlovac sufinancirao 50 posto mjesečne karte, i to za studente koji su putovali iz Karlovca u Zagreb, kao i one koji su iz glavnog grada dolazili na predavanja na Veleučilište u Karlovac.

Da bi to ostvarili morali su biti članovi Studentskog centra, a pomoć za prijevoz dobivali su od 1. studenog do 1. srpnja. No, takve povlastice više nemaju.

– To nas je koštalo 500 do 700.000 kuna godišnje. Sada imamo investiciju od dvadeset milijuna kuna, gradimo Studentski dom, koji bi za godinu dana u ovo vrijeme građevinski trebao biti dovršen.

Deset godina, jedini u Hrvatskoj sufinancirali smo studentima željeznički prijevoz, ali, nažalost, morali smo to sada ukinuti. Novca nema, ali studenti se mogu javiti na neke druge natječaje- objašnjava ravnatelj karlovačkog SC-a Davor Jurčević.

Tu prije svega misli na natječaj za državne stipendije, kojim potporu dobiva tri tisuće studenata. Međutim, novost je i subvencioniranje smještaja studenata podstanara. Tu pogodnost mogu koristiti redovni i izvanredni studenti Veleučilišta u Karlovcu, a mjesto prebivališta im je u mjestu studiranja.

– Subvencija studenata podstanara iznosi 147 kuna mjesečno i isplaćuje se od 1. listopada ove do 15. strpnja iduće godine, kao i od prvog do tridesetog rujna 2015. Javilo se pedesetak studenata, kojima ćemo i na ovaj način barem malo olakšati školovanje- dodaje ravnatelj Jurčević.

Izravna potpora

Inače, subvenciju za smještaj izravno dobivaju studenti druge i treće godine koji imaju prosjek ocjena svih položenih ispita na studiju iznad 4,499 uz najmanje stečena 55 ECTS boda u 2013./2014. akademskoj godini, a zaključno do kraja ljetnoga ispitnog roka i ako nemaju zaostajanja tijekom studija u RH, studenti koji su ove akademske godine prvi put upisali prvu godinu stručnog studija, a imaju prosjek ocjena 5,0 tijekom svih razreda srednje škole, studenti kojima su oba roditelja umrla, nestala, nepoznata...

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.