Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd

Novaković: Raketiranje Zagreba bilo je moralno neprihvatljivo

zagreb (1)
Arhiva VL
02.09.2010.
u 19:23

Na pitanje tužitelja odakle se "krajinska vojska" snabdijevala raketama za višecijevni sustav Orkan, svjedok je odgovorio da je "streljivo djelomično dolazilo od Vojske RS, a dijelom od Vojske Jugoslavije.

Raketiranje Zagreba bilo je moralno i politički neprihvatljivo zato što nisu gađani vojni ciljevi, nego je po velikom naselju neselektivno upotrijebljen raketni sustav Orkan i time je bila nanesena šteta i srpskom narodu.

To ni u kojem slučaju nije bilo opravdano - kazao je Mile Novaković, umirovljeni časnik tzv. vojske Krajine na suđenju u Haagu generalu, tadašnjem načelniku Stožera Jugoslavenske vojske Momčilu Perišiću kojega optužnica tereti za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu i Srebrenici te podržavanje i pomaganje u napadu na glavni grad Hrvatske, javlja agencija Beta. Beta podsjeća da je u dva raketna napada na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995. poginulo sedam civila, a više od 200 građana je ranjeno.

Tadašnjeg predsjednika RSK Milana Martića Tribunal je, između ostalog i zbog napada na Zagreb, pravomoćno osudio na 35 godina zatvora. Martić je više puta javno, pred TV-kamerama potvrdio da je osobno naredio napad kao odmazdu zbog hrvatske akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji. Prema optužbi, general Perišić je morao znati za raketne napade na Zagreb - između ostalog i na temelju Martićevih izjava - te otvoriti istragu i kazniti počinitelje. Ispitujući svjedoka Novakovića, tužitelj Mark Harmon je danas u sudnici predočio dokumente RSK iz 1993. - uključujući i pismo Martića i Novakovića predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću - u kojima se spominje plan za "eventualne" napade na Zagreb, "ako budu tučeni naši gradovi".

Novaković je tvrdio da se pod tim podrazumijevala "mogućnost otvaranja vatre na vojne ciljeve". Na pitanje tužitelja odakle se "krajinska vojska" snabdijevala raketama za višecijevni sustav Orkan, svjedok je odgovorio da je "streljivo djelomično dolazilo od Vojske RS, a dijelom od Vojske Jugoslavije.

Komentara 49

AU
autoritet
23:15 02.09.2010.

Zovite Zorana Pusića da zaštiti čovjeka!

KA
karambita
07:49 03.02.2016.

Casna seka, pa nije Martic s istoka....geografija ti je slaba strana

OB
-obrisani-
22:35 02.09.2010.

xxx,pa je,Knin nije Zagreb,a vi ste kninom granatirali i mesto vaseg kralja Tupislava,valjda ce vam oprostiti u ime buducnosti visoke kulture....hehehe...hoce ,hoce,bio je to dobar vladar....dok nije svisnuo,jadnik.Planirao je i Rim osvojiti,ali nije imao dovoljno vojnika,valjda su i u to vreme Hrvati imali velike dugove pa nisu mislili na oplodnju.....Mora neki uzrok postojati....hehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije