Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novac je tu, ali obnova “najderutnije” škole u Hrvatskoj nije počela

Najnovije informacije govore i kako će se prilikom radova dio zgrade i rušiti zbog narušene statike, ali izgleda da se nikome ne žuri
03. rujna 2018. u 13:53 3 komentara 1623 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Iako se mjesecima najavljivalo kako će do početka nove školske godine radovi na obnovi OŠ Nikole Andrića započeti, do toga nije došlo. Ne samo da nije došlo nego se niti ne zna kada će krenuti obnova ove osnovne škole koja je u prošloj godini imala oko 230 učenika. Iako škola nije zatvorena radi obnove, učenici u novu školsku godinu neće ući u neobnovljenoj i derutnoj zgradi, nego će s prvim danom škole krenuti u OŠ Antuna Bauera u Vukovaru.

Prvašić Vozači, oprez! Školarci su u prometu - ovo su posebno opasne situacije na koje trebate paziti

Još ne zna broj učenika

– Do obnove i opremanja škole nastavu ćemo održavati u OŠ Antuna Bauera. U jednu smjenu će ići naši učenici, a u drugu učenici škole domaćina pa ćemo se rotirati. Svi se nadamo kako ćemo iduću školsku godinu započeti u svojoj školi – kaže nam ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka.

Ravnateljica još uvijek ne zna koliko će učenika brojiti njezina škola što radi upisa, što radi iseljavanja, a sada se kao problem pojavio i taj da su neki roditelji svoju djecu zbog udaljenosti upisali u druge škole. A u kakvim uvjetima se nastava odvijala u OŠ Nikole Andrića godinama, govori i činjenica da su imali problema s odvodnjom, vodom, električnom energijom, grijanjem, prokišnjavanjem, dio prozora je bio zakovan jer se nije mogao otvarati… Prije nekoliko godina dio učionica je zatvorila i sanitarna inspekcija koje su potom djelomično uređene i osposobljene za rad. Najnovije informacije govore i kako će se prilikom radova dio zgrade i rušiti radi narušene statike. Sve to pak nije bilo dovoljno da se žurnije krene s radovima na obnovi. U srpnju je došlo do izmjena Zakona, a i potreban novac za obnovu odavno je osiguran, ali je i dalje neutrošen i stoji.

– Za obnovu i dogradnju škole osigurano je 15 milijuna kuna. Tim sredstvima treba dodati i sredstva za opremanje škole kada za to dođe vrijeme jer je naša oprema sva zastarjela i dobrim dijelom neiskoristiva – rekla je Kotromanović Sauka koja nema informacija kada bi radovi trebali konačno započeti.

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Ministrica Divjak i HNS reformu obrazovanja doveli su do učionica'

Zašto se toliko čeka?

Prema neslužbenim informacijama ovih dana Vukovarsko-srijemska županija, koja je osnivač, treba uskladiti troškovnik, poslije čega će biti provedena javna nabava i raspisan natječaj. Navodno kako je došlo do određenih razmimoilaženja između Ministarstva obrazovanja i županije pa je tako odgođen i već najavljivan dolazak ministrice Blaženke Divjak. Uskoro bi trebalo doći i do sastanka čelnika županije i županijskog HNS-a koji su bili na neki način posrednici oko obnove ove škole koja je i dalje jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru. I sami roditelji su ogorčeni te se pitaju kako je moguće da se toliko dugo čeka s obnovom.

– Ovo je sramota cijele Hrvatske. U 21. stoljeću djeca su išla u ovakvu zgradu. Što da se nekome nešto dogodilo, da je došlo do tragedije? – rekao nam je jedan od roditelja čije dijete pohađa ovu školu. 

Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike počinje nastava Lidija Kralj: Bitne promjene nisu u dokumentima nego u učionicama

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas