Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osječka tvrđa

Nova 'Vodena vrata' u grad bi trebala privući turiste, ali i europski novac

osječka tvrđa
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
30.10.2015.
u 14:44

Vrata su, inače, stara 305 godina. Tipična su za arhitekturu Nicolasa Doxata de Demoreta, glavnog projektanta carskih tvrđava u doba princa Eugena Savojskog

Jedina očuvana vrata na ulazu u Osijek, Vodena vrata u baroknoj Tvrđi, oživjela su u svom izvornom obliku. No, neće braniti ulaz u grad, nego su postala pješačko odmorište s drvenim mostićem, klupama i info pultom za turiste.

Četiri milijuna kuna stajala je rekonstrukcija povijesne lunette Vodenih vrata, specifičnog „otoka“ preko kojeg se pristupalo gradu s Drave. Arheološka istraživanja koja su potvrdila postojanje lunette započela su 2010. godine, a sama gradnja lani. Njezin kanal služio je nekada i za ocjeđivanje voda, osobito za niskog vodostaja, a istu će ulogu imati i obnovljeni opkop.

– Opeku kojom je popločana kupili smo prije dvije godine u Austriji, neka stoji, znali smo da će trebati – otkrila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Vodena vrata u oživljenom povijesnom ambijentu trebala bi, dodala je, otvoriti i ulaz europskim investicijama.

Vrata su, inače, stara 305 godina. Tipična su za arhitekturu Nicolasa Doxata de Demoreta, glavnog projektanta carskih tvrđava u doba princa Eugena Savojskog.

>> Tvrđa otkrila tajnu – kanali nisu služili za obranu, već za odvodnju

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:32 30.10.2015.

Nema tih vrata koja Mrak-Taritaš ne bi mogla zaglaviti.

GI
giglibigli
21:34 30.10.2015.

a i taj hns ide uskoro di je prije otisao onaj hsls

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije