Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova vlada mogla bi povući kandidaturu Vesne Pusić za UN

Milanović ju je kandidirao u solo izvedbi, bez predsjednice RH
10. siječnja 2016. u 18:02 79 komentara 7603 prikaza
Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL

Tehnički premijer Zoran Milanović ponovno je u New York poslao dokumente za nominaciju Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a i tako brzo pronašao rješenje za neugodnost koja je stigla iz Tajništva UN-a u New Yorku, u obliku mišljenja pravne službe UN-a kako njegovu nominaciju potpredsjednice Vlade V. Pusić – neće uzeti u obzir.

Umanjuje šanse

Milanović je, naime, kandidaturu Pusićeve poslao prerano, 2. studenog prošle godine, a “natječaj” za čelnu poziciju UN-a objavljen je 15. prosinca. U newyorškim krugovima potvrđuju da je dokumentacija u cijelosti jednaka onoj poslanoj 2. studenog, a razlikuje se samo u datumu, koji je antedatiran na 5. siječnja ove godine. Milanović je tako ostao sebi dosljedan jer je poduzeo korak koji neće naići na odobravanje ni službenog Pantovčaka ni političke koalicije koja je u Hrvatskoj upravo u postupku formiranja nove vlade. Činjenica da Milanović tvrdoglavo opet šalje nominaciju za osobu iza koje ne stoji unutarhrvatski konsenzus, još će umanjiti ionako male šanse Pusićevoj. Diplomatski krugovi znat će kako iza kandidature V. Pusić ne stoji cijela Hrvatska, a ni predsjednica države, pa će se, shodno tome, i ponašati tijekom analize kandidatura. I nominaciju iz studenoga Milanović je odradio sam, bez konzultacija s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, što bi bio uobičajen potez kada je riječ o vanjskopolitičkim potezima Vlade RH. Odabrao je “soliranje”, očito zato što je bio svjestan da na Pantovčaku neće naići na potporu kada je riječ o kandidaturi V. Pusić. Naprotiv, predsjednica RH bila je izrazito protiv kandidature jer smatra kako bi ovu odluku trebalo prepustiti novoj vladi. “Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat, pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji”, izjavila je u studenom 2015. predsjednica. U HDZ-u naravno jako problematiziraju ovaj Milanovićev potez. Miro Kovač, međunarodni tajnik stranke i kandidat za mjesto ministra vanjskih poslova nove vlade, kaže da bi, “ako tehnička vlada Z. Milanovića, bez savjetovanja s predsjednicom Republike, mandatarom za sastavljanje Vlade i saborskom većinom, zaista kandidira Vesnu Pusić, značajno bio kompromitiran ugled Hrvatske, a time i sama kandidatura. Takvo postupanje bilo bi u suprotnosti s demokratskim standardima, naštetilo bi osnovnoj političkoj kulturi u našoj zemlji i moglo bi novu vladu prisiliti na povlačenje podrške kandidature”. Kovač dodaje kako bi za Hrvatsku “bilo najbolje da se takva eventualnost izbjegne”.

Ne odustaje

Diplomatski izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazao je da ministrica ne odustaje od kandidature. Kandidatura je službena odluka vlade i sve ostalo je provedba te odluke, kazao je te potvrdio da je Vlada već potvrdila kandidaturu: 5. siječnja je prijava potpisana, a u petak je poslana u UN. Ministrica Vesna Pusić kratko je komentirala kako je “kandidatura velika čast, ali i obaveza”.

>> Milanović će ponovno poslati kandidaturu Pusić za glavnu tajnicu UN-a 

>> V. Pusić nije kandidat, Talijani pišu o K. Grabar-Kitarović

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Bogodol:

    Ovo je još jedan potez u stilu šizofreničnog čovjeka, šizofreničari su opasni na svakom mjestu, a pogotovo na odgovornom. sreća naša, da Hrvatska Država ne posjeduje atomsku bombu, postojala bi opasnost da on tu bombu baci na Hrvatsku. Mišljenja sam ... prikaži još! da će kandidatura završiti onako kako je i dana, skandalom i ne znam da li bi bilo dobro da nova vlada povuče tu kandidaturu, svakako je nastala blamaža pa možda bi bilo bolje povući kandidaturu, a ne ovako da se blamira Hrvatska Država. Vesnica nije zaslužila kandidaturu jer uopće nije radila svoj posao ministrice vanjskih poslova u korist Hrvatske Države nego je 4 godine potrošila dodvoravajući se našim istočnim susjedima i ostalim u "regiji" kako bi dobila od njih glas.

  • Usora110:

    ma moga je Zoki i sebe kandidirati, cirkus bi zavrsio isto.

  • Deleted user:

    Njaveće zlo hrvatske politike je današnji HNS i Vesna Pusić,1,5 % briračkog tijela 11 zastupnika,95% članstva uhljebljeno