Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cilja više banaka

Nova verzija zlonamjernog softvera širi se Android mobitelima, može isprazniti bankovne račune

Ilustracija
Karl-Josef Hildenbrand/DPA
14.03.2023.
u 14:46

Ranije su napadači mogli koristiti zaražene uređaje za krađu podataka i stanja računa. Novost je da se transferi mogu raditi i automatski.

Nova verzija zlonamjernog softvera širi se Android mobilnim uređajima. Riječ je o tzv. bankarskom Trojancu koji cilja na bankovne podatke korisnika pametnih telefona. Istraživači tvrtke za računalnu podršku ThreatFabric otkrili su novu verziju bankarskog Trojanca koja se, kada se instalira na mobitel, skriva iza ikone “Play Protect”.

Ranije su napadači mogli koristiti zaražene uređaje za krađu podataka i stanja računa. Novost je da se transferi mogu raditi i automatski. Najnovija verzija Xenomorpha dizajnirana je za automatizaciju cijelog lanca od instalacije zlonamjernog softvera do prijenosa novca, prenosi Fenix magazin te ističe kako napadači ne moraju sami ništa poduzeti kako bi ispraznili račune svojih žrtava.

Naime, čak se i autentifikacija s više faktora može zaobići na ovaj način. Osim toga, zlonamjerni softver sada cilja znatno više banaka. Prema ThreatFabricu, na udaru su u ING, Deutsche Bank i Citibank te još 400 bankarskih institucija u svijetu. 

U Google Play trgovini, Xenomorph se trenutno distribuira putem pretvarača valuta. Ne navodi se točno o kojoj se aplikaciji radi. Nakon instaliranja, skriva se iza ikone “Play Protect”.

VIDEO Posao stoljeća: Google kupio hrvatsku aplikaciju Photomath

Ključne riječi

Komentara 1

NO
Nostromo
17:55 14.03.2023.

Može mi isprazniti m... Marjanova. Nikakvi osobni podaci nisu u njemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije