Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI

Nova studija pokazala potencijal smanjenog rizika Vela kao alternative cigaretama

Kanfanar: Obilazak tvornice BAT i predstavljanje novih investicija
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
23.12.2022.
u 09:06

Ovi rezultati daju dodatne dokaze koji potvrđuju važan doprinos koji Velo može dati smanjenju štete od pušenja. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu prema izgradnji boljeg sutra", kazao je direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u dr. David O’Reilly.

Rezultati inovatine kliničke studije među potrošačima Vela, BAT-ovih nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu, objavljeni su u Biomarkers Journalu. Studija je pokazala da su ljudi koji su koristili isključivo Velo u razdoblju dužem više od šest mjeseci imali značajne povoljne razlike u nekoliko biomarkera izloženosti i biomarkera potencijalne štete relevantne za bolesti povezane s pušenjem u usporedbi s pušačima, navodi se u priopćenju.

Naime, studija navodi da su rezultati pokazali da su razine biomarkera izloženosti, temeljene na prioritetnim toksikantima prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije , bile znatno niže kod potrošača Vela u usporedbi s pušačima. Isto tako, pokazali su povoljne razlike između potrošača Vela i pušača u većini biomarkera potencijalne štete, pri čemu su četiri postigla statističku značajnost, a ostali su imali slične razine u skupinama potrošača Vela, bivših pušača i onih koji nikad nisu pušili.  

Studija objavljena u Biomarkers Journalu dala je uvide u stvarni utjecaj na zdravlje potrošača Vela u usporedbi s pušačima, bivšim pušačima i onima koji nikada nisu pušili.  Naime, jedan set uzoraka krvi, urina i drugih kliničkih mjerenja testiran je na određene otrovne tvari i niz biomarkera za koje se smatra da su povezani s razvojem bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

"Ovi su rezultati vrlo važni za Velo i kategoriju modernih oralnih nikotinskih proizvoda. Nadovezuju se na opsežne znanstvene dokaze, uključujući epidemiološke podatke, koji već postoje za oralni duhan i pridodaju težini dokaza koji podupiru naše uvjerenje da je Velo proizvod smanjenog rizika za pušače koji potpuno prestanu konzumirati cigarete u usporedbi s nastavkom pušenja.  Već smo generirali podatke koji pokazuju da Velo ima profil toksičnosti bolji od snusa i usporediv s nikotinskom nadomjesnom terapijom (nikotinski flasteri) . Ovi rezultati daju dodatne dokaze koji potvrđuju važan doprinos koji Velo može dati smanjenju štete od pušenja. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu prema izgradnji boljeg sutra", kazao je direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u dr. David O’Reilly.

Rezultati nastali temeljem izmjerenih biomarkera, kod Velo potrošača ji su koristili isključivo taj proizvod u usporedbi s bivšim pušačima pokazalo se:
•    Značajno niže razine u biomarkerima izloženosti prioritetnim duhanskim toksikantima
•    Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za rizik od raka pluća
•    Značajne povoljne razlike u nizu biomarkera potencijalne štete relevantne za kardiovaskularne bolesti
•    Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za opću upalu

Za biomarkere koji nisu pokazali značajnu razliku između potrošača Vela i pušača, slične razine primijećene su između Velo i skupina bivših pušača i onih koji nikada nisu pušili.

O studiji

Studija je uključivala sudionike koji su koristili isključivo Velo više od šest mjeseci, kao i sadašnje pušače, bivše pušače i one koji nikada nisu pušili. Sudionici su bili u Danskoj i Švedskoj, u dobi između 19 i 55 godina i dobrog općeg zdravlja. Za Velo potrošače i trenutačne pušače cigareta, obrasci korištenja i ukupna potrošnja nisu bili kontrolirani prema protokolu studije jer je cilj bio procijeniti utjecaj među ljudima koji koriste proizvode na svoj 'uobičajen' način, a ne na kontrolirani način. Uključene su i proučavane četiri različite skupine, stoji u priopćenju.

One su se sastojale od:

  1. Sadašnji pušači koji su pušili najmanje godinu dana prije probira
  2. Isključivo Velo potrošači najmanje šest mjeseci
  3. Bivši pušači koji su prestali pušiti prije najmanje šest mjeseci
  4. Oni koji nisu nikada pušili

"Za razliku od longitudinalnih studija u kojima su sudionici posjećivali više klinika tijekom duljeg vremenskog razdoblja, sudionici u ovoj studiji obavili su samo jedan posjet klinici gdje su prikupljeni uzorci krvi, urina i daha te su obavljena druga klinička mjerenja.  Ti su uzorci i mjerenja zatim testirani na biomarkere izloženosti (odabranim toksikantima) i biomarkere potencijalne štete, te su uspoređene su i analizirane razlike u razinama biomarkera između skupina. Osim toga, kako bi se osigurala usklađenost s prijavljenom upotrebom proizvoda, skupine Velo i bivših pušača testirane su na biomarker CEVal, kako bi se pokazalo jesu li pušili cigarete tijekom prethodnih šest mjeseci", navodi se u studiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije