Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nova slovenska vlada podržat će arbitražni sporazum sa Hrvatskom

Cilj je to koalicijskog dogovora između pet stranaka desnice i centra u slovenskom parlamentu.
29. siječnja 2012. u 16:12 23 komentara 6 prikaza
jansa
Foto: Saša Despot

Nova slovenska vlada na čelu sa budućim premijerom Janezom Janšom zalagat će se za dobrosusjedske odnose u sklopu kojih planira podržati arbitražni sporazum sa Hrvatskom, piše HRT.

Nakon imenovanja Janeza Janše mandatarom za sastavljanje nove slovenske vlade u subotu je potvrđen i koalicijski ugovor između pet stranaka centra i desnice kojim se postupak arbitraže promatra kao prilika za ostvarenje ''pravedne granice'' na moru i kopnu.

U koalicijskom sporazumu koji je objavljen na internetskim stranicama Slovenske demokratske stranke između ostalog piše i da će koalicijski partneri djelovati radi očuvanja teritorijalne granice Slovenije te da će u pripremama za definiranje predmeta graničnog spora svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih povijesnih i drugih činjenica, uključujući načelo pravednosti.

Koalicija namjerava nastaviti diplomatske aktivnosti za proglašenje sjevernog Jadrana zonom pod posebnom zaštitom te cijelog Jadrana osjetljivim morskim područjem zbog ekoloških i ostalih razloga. S tim ciljem Slovenija teži sudjelovati u pokretanju jadranske regionalne strategije svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije.

 

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • -obrisani-:

  eee moji...kranjci......izabrali ste.......kriminalca ...švercera oružjem . pa ....jel imate...HDZ-ofe....gene.....koji vam je...????

 • mikrogrizzly:

  Malo morgen! U igri oko granice su najavljena već dva poteza... Janša je najavio mogućnost blokade RH i na razini ratifikacije pristupnog ugovora u DZ-u, ako SLO do tada ne bude zadovoljna raspletom kojeg će dojaviti slov. član arb. vijeća. ... prikaži još! Ne zaboravite, za ratifikaciju treba 2/3 u DZ-u i bez SDS zastupnika to neće proći. Onda je Rupel, onako trijezan od whiskey-a, već prije, u trenutku sklapanja arb. sporazuma, najavio da će ga SLO dati na referendum i odbiti via volja naroda, ako ne bude po njihovim očekivanjima. Tako da te isprazne fraze janšista možete mačku o rep objesiti. Oni imaju u igri još niz podlih smicalica za RH - bojim se da će u toj kliskoj sferi Milanović, V. Pusić i Josipović biti još gori od Jadranke Kosor koja je sramotno šišmišareći u kardinalrot haljinici s Pahorom ušla u taj nezapamćeni deal oko arbitraže koja je unaprijed polarizirana da paše SLO. HDZ je time prodao teritorij(alno more) s odgođenim plaćanjem. Ovu spomenutu trojku pak to uopće ne brine jer više ima manekena MI 6 kluba u Hrvatskoj nego što to puk može zamisliti. Ali, Janša - ehej, taj je trouble maker od rođenja!

 • Avatar H/S/P
  H/S/P:

  Ovaj na slici nece dugo......