Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovori u Bruxellesu

Nova runda pregovora, Rusi poručuju: Situacija je dosegla kritičnu točku. Nema mjesta za ultimatume

Russian President Putin speaks with a participant of a Christmas charity event in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
12.01.2022.
u 13:48

Peskov također ponavlja da je Rusija spremna direktno pregovarati s Ukrajinom, pod uvjetom da se ispune obveze iz postojećih sporazuma.

Moskva ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom već traži konkretne odgovore na sigurnosna pitanja koja je muče, priopćeno je u srijedu iz Kremlja nakon što su danas u Bruxellesu započeli razgovori između NATO-a i Rusije.

Rusija želi jamstva da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Europi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u - što je glavna crvena linija za Savez i Kijev.

Razgovori SAD-a i Rusije održani u ponedjeljak u Ženevi nisu urodili plodom.

"Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mjesta za bilo kakve ultimatume. No situacija je, glede paneuropske sigurnosti i naših nacionalnih interesa, dosegla kritičnu točku i ne možemo je dalje samo odgađati, a pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov također ponavlja da je Rusija spremna direktno pregovarati s Ukrajinom, pod uvjetom da se ispune obveze iz postojećih sporazuma.

NATO tvrdi da su brojni ruski zahtjevi dostavljeni u prosincu neprihvatljivi, uključujući  poziv za smanjivanje aktivnosti Saveza na razinu iz 90-ih te obećanje da neće primati nove članice.

Na pitanje o mogućem članstvu Finske u NATO-u, Peskov je odgovorio da NATO služi kao "instrument konfrontacije" te da Rusiju zabrinjava svako proširivanje Saveza.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Croatino
Croatino
14:17 12.01.2022.

Ruski BDP ovisi odprilike 70% o izvozu nafte i plina, te novce ulazu u vojsku i tu i tamo u infrastrukturu. Da nemaju toga bili bi najveca sirotinja u Europi. Mentalno to i jesu, očekivani životni vijek im je najnizi u europi, najcesci uzrok smrti ciroza jetara. Muskarci umiru u prosjeku sa 68 godina

ST
Startrack
21:10 12.01.2022.

U sve drzave u koje je NATO dosao dosao jena poziv tih drzava a Rusi su svugdje nezvani gosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije